Najmanje 49 osoba je poginulo, a 140 nestalo nakon što se brod s migrantima prevrnuo kod obale Jemena, objavila je u utorak Međunarodna organizacija za migracije (IOM), prenosi Anadolu.

Plovilo, koje je prevozilo 260 migranata, prevrnulo se u ponedjeljak u blizini provincije Shabwah, navodi se u saopštenju IOM-a.

Dodaje se da je među poginulima 31 žena i šestoro djece.

- Ova nedavna tragedija je još jedan podsjetnik na hitnu potrebu da se zajedno radi na rješavanju hitnih migracijskih izazova i osigura sigurnost migranata duž migracionih ruta - rekao je glasnogovornik IOM-a Mohammedali Abunajela.

Kako navode preživjeli, brod je u nedjelju oko tri sata ujutro krenuo iz Bossasa u Somaliji, prevozeći 115 državljana Somalije i 145 Etiopljana, među kojima je 90 žena.

Akcije potrage i spašavanja se nastavljaju, navela je agencija UN-a.

Ruta između istočnog roga Afrike i Jemena jedna je od najprometnijih i najzahtjevnijih migracionih ruta na svijetu, kojom prolaze stotine hiljada migranata, saopštio je IOM, dodajući da većina ovih osoba kreće na neregularna putovanja, često se oslanjajući na krijumčare i suočavajući se s povećanim rizicima.

Uprkos građanskom ratu u Jemenu, broj migranata koji godišnje pristižu utrostručio se od 2021. do 2023. godine, sa oko 27.000 na više od 90.000, saopštio je IOM prošlog meseca.