Snalazili smo se u svakakvim situacijama. U petak preživjeli i kolaps elektroenergetskog sistema kakav nije zabilježen decenijama. Regija u tišini satima, veze prekinute, a o uzroku se još rade analize. Sve što se desilo ustvari nije bilo moguće spriječiti, ali je moguće brzo reagovati. O tome je između ostalog bilo riječi i na sjednici Upravnog odbora Bosanskohercegovačkog komiteta Međunarodnog vijeća za velike električne sisteme CIGRE.

Sve je ovo bilo u kolapsu. I unutar granica i izvan njih. Iz elektroenergetskog sistema ispala je prvo Crna Gora, pa BiH, dijelovi Albanije i Hrvatske. Sistem kao onaj spojenih posuda, jedno povuklo drugo, dok se nisu aktivirali zaštitni sistemi. Raspadi sistema su rijetka stvar, ali se dešavaju, i obično sa sobom nose značajne posljedice, kaže struka.

Uzroci se još utvrđuju, a potencijalno bi to mogli biti kvarovi, preopterećenja mreže, neželjena dešavanja u sistemu koja sa sobom povuku problem.

A ostali smo na nultom naponu. Sva proizvodnja na nuli, dok male hidroelektrane nisu mogle preuzeti primat. Reakciju ipak ocjenjuju brzom.

Pa kaže i kako finansijska sredstva koja stoje na računima Elektroprijenosa trebaju biti uložena u prijenosne mreže ili njenu rekonstrukciju. Ne bude li ulaganja, bit će novih raspada. A energetski sisitem nije zatvoren, povezani smo i kao takvi imamo veliku stabilnost.

Kolaps kakav se ne pamti. Stalo sve i na ulicama i u domovima. Oni koji su imali agregate, još su dobro i prošli. Ulje na vatru, kazali su građani o tome što je struje nestalo u cijelom regionu. No, struka tvrdi, brzo se reagovalo.

(M.Rašidović)