Prečesto pranje grudnjaka deterdžentima može oštetiti elastičnost grudnjaka i time smanjiti njegovu mogućnost potpore, a to je njegova najvažnija svrha. Stručnjaci tvrde kako je grudnjake dovoljno prati svakih nekoliko nošenja, ali to opet zavisi i nivou aktivnosti i znojenja.

Ako je vani jako toplo i puno ste se znojili možda ćete osjetiti potrebu da prije operete grudnjak, ali ako ste ga nosili samo nekoliko sati i niste se uopće znojili, nema potrebe prati ga i možda to nošenje niti ne morate ‘brojati’ kao jedno nošenje.

Kada prati sportski grudnjak?

Različita frekventnost pranja ovisi o vrsti grudnjaka. Primjerice sportski grudnjak koji nosite na trening i u njemu se jako znojite trebalo bi prati nakon svakog nošenja dok one obične koje nosite samo po nekoliko sati ne bi trebali prati barem od 5 do 6 nošenja. Od 3 do 4 nošenja je optimalno kada bi trebal oprati svoj grudnjak, ali nemojte se zamarati ‘brojanjem’ koliko ste koji grudnjak puta nosili i jednostavno ih perite kada osjetite potrebu za time.

Grudnjake se preporučuje prati na ruke s blagim deterdžentima, a ako ga odlučite prati u mašini za vaš bilo bi dobro da ih perete u posebnoj mrežici koja će pomoći da grudnjaci zadrže svoj oblik i ne oštete se. Grudnjake ne bi trebalo sušiti u sušilici nego ih položiti na ravnu podlogu i tako osušiti kako bi zadržali svoj oblik.