Nakon duge 24 godine, na smotri najboljih reprezentacija Starog kontinenta igrat će reprezentacija naših istočnih komšija, Srbija.

U svojim prvim kvalifikacijama kao nezavisna zemlja, Srbija je završila na drugom mjestu, u svojoj kvalifikacionoj grupi iza Mađarske, a posljednji put na turniru su učestvovali 2000. godine kao Srbija i Crna Gora.

Selektor ove reprezentacije je Dragan Stojković, dugogodišnji reprezentativac Jugoslavije i kapiten Crvene zvezde, preuzeo je funkciju selektora reprezentacije 2021, te je selekciju uspio odvesti na Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. Selekcija Srbije je tim sastavljen od vrlo kvalitetnig igrača koji igraju bitne uloge u svojim klubovima.

Najskuplji reprezentativac je napadač torinskog Juventusa Dušan Vlahović čija se vrijednost procjenjuje na 65.000.000 eura. Iza Vlahovića su dvojica igrača saudijskog Al Hilala Sergej Milinković-Savić (30.000.000) i Aleksandar Mitrović (28.000.000). Na preko 20.000.000 eura su još trojica izabranika selektora Stojkovića. Štoper Strahinja Pavlović vrijedi 25.000.000, a golman Đorđe Petrović i ofanzivni vezni Lazar Samardžić vrijede tačno 20 miliona.

Upravo je Samardžić pred EURO dao svoj komentar kao i očekivanja od predstojećeg prvenstva.

Imamo nevjerovatne igrače, dobar kvalitet na. Mislim da nema toliko nacija koji imaju taj kvalitet kao mi jer smo dobra grupa, kao igrači. OK, postoje druge nacije poput Engleske koje imaju više kvaliteta možda, ali mislim da imamo sve što nam je potrebno da se predstavimo u najboljem svjetlu. -istakao je Lazar Samardžić Vezista Srbije i Udinezea

Srbija je smještena u grupi C sa Engleskom, Danskom i Slovenijom i sigurno je da će sa Dancima i Slovencima voditi bitku za drugo mjesto i plasman u narednu fazu takmičenja.

(E.Habeš)