Član Predsjedništva BiH boravi u zvaničnoj posjeti SAD. Tokom ove posjete planirani su brojni sastanci među kojima je i sastanak sa kompanijom TC Energy u Washingtonu.

Komšić u Washingtonu razgovarao o investicijama u energetici i južnoj interkonekciji

-Član Predsjedništva BiH posjetio je kompaniju TC Energy u Washingotnu, gdje se sastao sa direktoricom kompanije i članovima Uprave.

Tokom posjete razgovarano je o trenutnoj energetskoj sigurnosti na Balkanu, sa posebnim osvrtom na diversifikaciju snadbijevanja plinom i južnu interkonekciju, kao i o dugoročnom rješenju problema sa kojima se BiH suočava u energetskom sektoru.

Član PBiH Komšić istakao je kako je energetska sigurnost već odavno dio geopolitike u cijelom svijetu, pa tako i na Zapadnom Balkanu. Upravu kompanije upoznao je sa obavezama naše zemelje iz Sporazuma o stabilizacijji i pridruživanju između BiH i EU, a koje je preuzela kako bi se uskladila sa politikama EU, te izazovima sa kojima se susreće naša zemlja kada je riječ o reformama energetskog sektora u Bosni i Hercegovini.

Razmijenjena su mišljenja o potencijalnim investicijama koje bi kompanija TC Energy mogla realizovati u Bosni i Hercegovini, s posebnim akcentom na projekte vezane za diversifikaciju izvora energije i održivi razvoj.

Direktorica kompanije izrazila je zadovoljstvo zbog mogućnosti saradnje sa Bosnom i Hercegovinom, i zemljama Balkana općenito, te istakla značaj koji ova regija ima u planovima TC Energy-a za širenje na međunarodnom tržištu – navodi se na zvaničnom Facebook profilu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Komšić u Washingtonu razgovarao o investicijama u energetici i južnoj interkonekciji