Prije nekoliko dana završena je izgradnja spomenika "Krila slobode", na Golom Brdu u općini Novi Grad, na brdu Žuč, gdje su se vodile odlučujuće borbe za odbranu Sarajeva i BiH.

Ovo mjesto, na kojem je ispisana historija BiH i njenog glavnog grada, svjedoči hrabrosti, prkosu i otporu.

Danas, 8. juna, na Dan odbrane općine Novi Grad Sarajevo i bitke za brdo Žuč, porodice, brojni građani i zvanice su se okupili kako bi odali počast svima koji su na ovom mjestu dali svoj život za domovinu.

Prisutnima se prvi obratio Željko Komšić, član Predsjedništva BiH i dobitnik priznanja 'Zlatni ljiljan', kazavši kako je ovaj veličanstveni spomenik sjećanje na sve njih i pokušaj da se njihovim najbližim pokaže kako oni ni njihova žrtva nisu zaboravljeni.

-Ovaj spomenik je vrsta moralne obaveze cijele generacije koja je imala nesreću da se nađe u ratu i svoju obavezu prema domovini je ispunila hrabro i časno. Na ovakvim mjestima mislimo na naše saborce i poručujemo im da nam nedostaju, da su nam u mislima, da smo ponosni što smo ih poznavali. Vječno im hvala za sve – poručio je.

Potom je kazao da se prošlost ne može mijenjati te se osvrnuo na trenutnu situaciju u BiH pozivajući sve njene građane da se osvijeste.

-Politike koje su proizvele zlo koje nas je snašlo nisu nestale, nego jačaju i kidišu na našu malu i lijepu zemlju. S istim ciljevima kao 90-ih godina. Misle da su bolje i lukavije sakrili ciljeve, misle da ne obraćamo pažnju na ono što rade. Moguće da je tako, ali teži je odgovor na pitanje – šta mi radimo? Jesmo li svjesni? – kazao je i istakao da u ime posla kojim se bavi nije spreman da bježi od istine, da šuti i laže.
(E.M.)