Inicijativu Kruga 99 o nužnosti da se na transparentan i patriotski način iskaže otpor daljem urušavanju države BiH, suzbiju prijetnje njenoj cjelovitosti i stabilnosti, njenom društvenom i državnom biću, prihvatile su nevladine organizacije, predstavnici akademske zajednice i državotvornih političkih stranaka. U tom sastavu je formiran i Organizacioni odbor Konvencije.

Odlukom Organizacionog odbora Konvencija će se održati pod sloganom “Bosna je naša – Bosanska!” u Sarajevu, 4. jula 2024.godine.

Konvencija nevladinih organizacija, akademske zajednice, političkih stranaka i građana treba da izrazi postignuto državotvorno, opštenarodno političkog jedinstva o temeljnim pitanjima suvereniteta bosanske države u datim historijskim okolnostima. A posebno u kontekstu „Deklaracije svesrpskog sabora“ i drugih doktrina podjela i hegemonije nad Bosnom i Hercegovinom.

Na Konvenciji će se definisati racionalni odgovori na izazove i opasnosti sa kojima se i država i društvo suočavaju, te pravci jedinstvenih odgovora i djelovanja državotvornih političkih aktera i građana.

Konvencija „Bosna je naša – Bosanska!“ biće u znaku odlučnosti, jasnih vizija i političkih opredjeljenja i prema domaćoj i internacionalnoj javnosti, i prema unutar-političkim i vanjsko-političkim akterima.

Nakon sarajevske Konvencije biće održani skupovi u većem broju gradova i opština u BiH.

Konvencija će se održati u Kongresnoj dvorani hotela Holidey sa početkom u 19 sati, u četvrtak 4. jula.

Na Konvenciji se očekuje prisustvo građana iz svih struktura društva kako bi platforma patriotskog odgovora bila autentična.