Posljednje brutalno ubistvo u Sarajevu, ali i učestale tučnjave te razbojništva uznemirili su građane, a mnogi smatraju da je narušena sigurnosna situacija u KS. Sarajevo postaje grad opasnog življenja, vlast u KS nije adekvatno odgovorila zadatku, smatraju građani.
Profesor Fakulteta za kriminalistiku i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Nedžad Korajlić kaže za Hayat.ba da ga situacija zabrinjava, kao i mnoge građane.

Osvrnuo se na ubistvo koje se dogodilo prije dva dana oko 17 sati na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu.
- To se može dešavati i u mnogo kvalitetnijem sugurnosnom okruženju. Ovo je zabrinjavajuće jer se dešavaju ovakve stvari na javnom mjestu. To izaziva strah kod ljudi i u Sarajevu i u BiH. Moraju se poduzeti mjere kako na edukaciji, osavramenjavanju policije mnogim tehničkim pomagalima, dodatnim zapošljavanjima – kaže Korajlić.

Dodaje da Kantonu Sarajevu nedostaje veliki broj policijskih službenika, ali da se mora raditi na kontinuiranoj edukaciji i poboljšavanju uslova policijskim službenicima.

- Imaju velikih problema. Znam da su Uprava policije KS odnosno komesar i njegovi saradnici kvaliteni stručnjaci, ali ukoliko nemate podršku sa svih nivoa vlasti nemate mogućnost nabavke novih tehničkih sredstava. Neko će reći zašto će helikoter, on treba, sigurno je bitan, ali nama su bitni i pancir prsluci, bitna su i vozila za policiju koja će imati dobru zaštitu, bitni su i policajci koji će biti odlučni da se suprostave svim nasilnicima koji na ovakav ili sličan način vrše zastrašivanje građana, ubistva... – rekao je Korajlić.

U trenutku posljednje brutalne likvidacije u Sarajevu, na Vilsonovom šetalištu je bio veliki broj građana. Korajlić smatra kako se mora raditi i na edukaciji građana.
- Da u slučaju pucnjave znaju kako se treba postupati, kako se skloniti da ne bi bili žrtva nekog ovakvog nasumičnog pucanja koje je usmjereno prema nekom drugom, a vi ste bili na liniji vatre u tom momentu. Za ovakva krivična djela treba davati maksimalne kazne, ne kao u slučaju ubistva sarajevskih policajaca gdje su kazne bile minorne. Jer, žrtve svaki dan mogu biti građani, policajci, svi koji se nađu na tom mjestu – zaključio je Korajlić za Hayat.ba.