Velika Britanija odala je danas počast savezničkim vojnicima koji su sudjelovali u Danu D, a tim povodom britanski kralj Charles održao je govor. S njim je na taj događaj došla i supruga, kraljica Camilla, kako bi ga podržala tijekom njegovog prvog govora od dijagnoze raka.

Govorio je o svom divljenju i poštovanju prema sudionicima te važne bitke. Uz njega, govore su održali princ William, koji je pročitao i dirljivo pismo kapetana Alastaira Bannermana koje je uputio supruzi, kao i Rishi Sunak te bivši pripadnik Kraljevske mornarice Eric Bateman, koji se prisjetio pokojnog prijatelja.

Ti govori rijetko su kojeg Britanca ostavili ravnodušnim. Fotografi su zabilježili tužna lica kralja i kraljice te suze u Camillinom oku.

Podsjetimo, britanska svečanost obilježavanja 80. godišnjice Dana D održana je u Portsmouthu, glavnoj točki polaska 5000 brodova prema Normandiji za invaziju 6. juna 1944.

- Danas smo se okupili kako bismo odali počast gotovo 160.000 britanskih i savezničkih vojnika, koji su se 5. juna 1944. okupili ovdje i duž ovih obala kako bi krenuli u misiju koja će zadati taj udarac za slobodu i biti upamćena kao najveća amfibijska operacija u povijesti - rekao je britanski kralj Charles.

- Obećajmo ponovo da ćemo se uvijek sjećati, cijeniti i poštovati one koji su služili tog dana i biti dostojni slobode za koju su umrli - dodao je Charles III. Na Dan D poginulo je gotovo 4.400 savezničkih vojnika.