Nakon duže pauze, Zastupnički dom Parlamenta FBiH će sutra imati novu sjednicu. Naša gošća u studiju je zastupnica Alma Kratina, predsjednica Komisije za ravnopravnost spolova FBiH, s kojom razgovaramo o izmjenama Zakona o nasilju u porodici te Krivičnog zakona Federacije BiH. Nažalost, uz vrlo alarmantne podatke naša zemlja je gotovo svakodnevno suočena s razlozima izmjene ovog zakona kako bi se konačno osigurao sveobuhvatan pravni okvir za zaštitu žrtava nasilja i odgovarajuće kazne za počinitelje nasilja.

„Najprije, iskreno mi je žao što nisam u vaš studio došla sa informacijom da će na sutrašnjoj sjednici ovaj zakon biti na dnevnom redu. Istina je da je radna grupa koju je formiralo Ministarstvo pravde sačinila novi tekst koji jeste u skladu sa Istanbulskom konvencijom i koji je nedavno prezentiran ovoj Komsiji u proširenom sastavu i tom prilikom je i ministar Škobić prezentirao sa svojim saradnicima i objašnjavao meritum zakona i promijenjene članove i obrazložio razloge za te novine. Moram reći da smo prvi put prisustvovali i svjedočili da svi stručni ljudi koji su bili tu jesu zadovoljni pravcem u kojem ide ovaj Zakon i sada on dolazi u Parlament u formi prijedloga, što znači da će biti omogućeno njegovo amandmansko djelovanje", najavila je i objasnila trenutno stanje ovih zakonskih projekata zastupnica Alma Kratina, a za koje je cijela bh. javnost bila vrlo zainteresovana nakon niza gnusnih zločina i nasilja u porodici u našoj zemlji, dodavši da je dobijena informacija i da je pri kraju rad na izmjeni i dopuni Krivičnog zakona FBiH.

Kratina za DD BiH: Konačno i nedopustivo kasno konkretan korak za zaštitu žrtava nasilja

„Dobili smo informaciju da su pri kraju izmjene i dopune krivičnog zakona gdje se također predviđaju izmjene koje idu u pravcu pooštrenja sankcija i konačno svjedočimo jednom konkretnom koraku. Nažalost, ne možemo biti previše optimistični da će već na sutrašnjoj sjedinici biti sve riješeno. Mislimo da će tek u sedmom mjesecu biti finalizirano jer sve ovo već predugo traje, ali procedure pretpostavlja i neke dodatne informacije iz svih kantona. Nažalost, Parlament je radnoj grupi dao rok od devedeset dana u septembru i oni su to nama trebali dostaviti u decembru, a kako nisu tek sad čekamo da se završe neophodne procedure kako bi zakon bio na vladi“, objašnjava Alma Kratina zastupnica u Parlamentu FBiH predstojeći put u usvajanju ova dva iznimno važna zakonska projekta, koji su u fokusu pažnje javnosti već neko vrijeme.
Šta sve ova rješenja donose te šta će se još moći očekivati na sutrašnjoj sjednici Parlamenta FBiH i kako će glasati DF, saznajte gledajući kompletan razgovor koji je vodila Amira Jablan.