Sa sunčanim danima, počeli su se i popunjavati smještajni kapaciteti u jedinom bh. gradu na moru. Za hotelijere je živo još od maja.

Broj posjeta ovih dana kao i predsezona nagovještavaju dobru sezonu. O tome kakva su očekivanja od ove godine, govorio nam je Davor Krešić, predsjednik Udruge hotelijera Općine Neum.

- Peti mjesec je uistinu protekao iznad svih očekivanja. U hotelu gdje radim, bilježimo porast preko 25 posto noćenja u odnosu na prošlu godinu. Što se tiče šestog mjeseca i same špice sezone, tu je svakako manji porast budući da su ti mjeseci generalno uvijek bolje popunjeni. Kada sve zbrojimo, možemo itekako biti zadovoljni razvojem sezone i bookingom koji imamo za predstojeću sezonu – rekao je Krešić za Hayat.ba.

Dakle, hotelijeri od ovogodišnje sezone očekuju rekorde i po popunjenosti i zaradi. U hotelima uglavnom borave strani gosti, a Krešić nam je rekao odakle većina njih dolazi.

- Što se tiče hotelskog smještaja, to su uglavnom Francuzi, Poljaci, Nijemci, Poljaci... Također, imamo dosta gostiju iz skandinavskih zemalja. To je tržište zapadne Evrope – otkriva Krešić.

Ljetovanje u Neumu za ovu godinu skuplje je za nekih 5 do 10 posto, što nije utjecalo na dolazak gostiju i odličnu predsezonu koju imaju turistički radnici. Podsjećamo kako je pošle godine veliki broj gostiju u Neum dolazio čak iz susjedne Hrvatske jer je razlika u cijenama bila niža od 30 do 50 posto, a sudeći prema trenutnom stanju, za očekivati je da će se pomama za ljetovanjem u Neumu nastaviti.

- Cijene u odnosu na prošlu godinu su nekih 5-10 posto povećane i to je bilo minimalno povećanje koje smo morali imati zbog svih naših ulaznih troškova koji su nam povećani u odnosu na prošlu godinu. Cijene su opet itekako atraktivne i prihvatljive ako se uspoređujemo sa susjednim destinacijama – govori predsjednik Udruge hotelijera Općine Neum.

Od ranije je poznato da su čak i velike svjetske sile 'na koljenima' što se tiče radne snage, a naročito u turizmu. Njemačka traži oko 50.000 radnika, a austrijskom turističkom sektoru nedostaje oko 40.000 radnika u turizmu. Pitali smo Krešića da li i Neum mora posegnuti za stranom radnom snagom kao što je slučaj i u drugim zemljama.


- Pomalo poseže. Još imamo 'staru radnu snagu' koja je jako dobra. Bojim se da više takve radne snage nećemo imati jer nažalost mlađe generacije koje dolaze nisu toliko odgovorne kao iskusni i stariji djelatnici u turizmu. Mislim da nam je strana radna snaga neminovnost koja nas čeka. Ako se svjetske turističke velesile nisu uspjele izboriti sa radnom snagom i uvoze naveliko radnu snagu, mislim da ni mi nismo tu izuzetak. Kasnimo za svim, pa onda i sa tim – mišljenja je Krešić.