Svjež i osvježavajući, gazirani sok od limuna je naš omiljeni među sokovima zbog svog blagog okusa bez previše slatkoće, ali šta mislite o ideji da ga dodamo u recept za kuglof?

Kuglofu će dodatak gaziranog soka od limuna ili limete pružiti nevjerojatnu sočnost i mekoću, čineći ga neodoljivim svima koji ga probaju.

Sastojci

• maslac 345 g
• šećer kristal 3 šoljice
• brašno 3 šoljice
• jaje 5 kom
• ekstrakt limuna 2 kašike
• gazirani sok od limuna/limete 0,75
• šoljica mlijeka
• ekstrakt vanilije

Priprema
Zagrijte rernu na 160 stepeni. Maslacem namastite kalup za kuglof promjera cca 25 cm.

Izmiksajte maslac i šećer dok ne dobijete laganu, pahuljastu smjesu - potrebno je oko 20 minuta. Dodajte brašno, miksajte dok se sve ne sjedini.

Dodajte jaja, jedno po jedno, i nakon svakog izmiksajte smjesu. Umiješajte ekstrakt limuna. Umiješajte gazirani sok. Ulijte tijesto u kalup i pecite 60-75 minuta, donosno dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe suha i čista.

Za glazuru, izmiksajte šećer u prahu, mlijeko i ekstrakt vanilije. Prelijte preko mlakog kolača. Poslužite kad se glazura malo stisne.