Kylian Mbappé slomio je nos u sudaru sa Austrijancem Kevinom Dansoom na otvaranju Eura 2024. u Francuskoj. Obliven krvlju koja mu je tekla niz lice, kapiten Francuske prebačen je u bolnicu. Testovi su potvrdili prelom, ali su takođe pružili element sigurnosti – nije bila potrebna hitna operacija. Međutim, on će morati da nosi masku do kraja turnira, a operacija nakon Eura 2024. je još uvijek u planu.



Nakon incidenta, došlo je do žurbe da se napravi maska za Mbappéa, a utakmica protiv Holandije bila je na rasporedu samo četiri dana kasnije. Stručnjaci su tada procijenili da će biti potrebno pet dana da se napravi maska koja će biti prilagođena licu budućeg napadača Real Madrida.



Međutim, taj proces je ubrzan i masku je dobio u četvrtak samo tri dana nakon incidenta i dan prije utakmice protiv Holandije. Maska, međutim, ima svoje nedostatke, što je L’Équipe sada otkrio.



Maska je debljine 5 mm, mnogo deblja od maske koju je nosio Victor Osimhen i dosta deblja nego što bi sam Mbappé želio. Debljina je rezultat dodavanja materijala kako bi se ograničili udari. Međutim, nesretni nusprodukt toga je da je Mbappéov periferni vid ozbiljno ograničen.