Za vikend je u Beogradu održan Svesrpski sabor, kojem su prisustvovale vlade Republike Srbije i bh. entiteta RS, nakon čega je usvojena i Deklaracija u 49 tačaka. Je li riječ o predstavi ili opasnosti za ukupnu javnost, pitali smo u današnjem izdanju emisije "Dobar dan, BiH" Senadina Lavića, profesora na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

- Treba reći da se ovdje radi o vrlo ozbiljnom pokušaju velikosrbijanske politike da se finalizira zbog čega već 30 godina velikosrbijanska politika proizvodi konflikte, ratove i zločine na prostoru bivše Jugoslavija i sad se želi završiti taj proces. Taj proces se završava tako što se želi otkinuti dobar dio Bosne i Hercegovine i inkorporirati ga u srpsku državu, zatim Crnu Goru i jedan dobar dio tj. sjeverni dio Kosova. Posljednji veliki sabor napravio je Milošević, nakon kojeg su krenuli stravični ratovi, i ja mislim da je ovo pokušaj finalizacije tog projekta pa bi u tom smislu bio vrlo oprezan, naravno, ne i uplašen, ali oprezan, jer je evidentna njihova želja da nastave tamo gdje je počeo Milošević i da definitivno taj proces završe - naglasio je vrlo analitičnom analogijom profesor Lavić odjeke i poruke Svesrpskog sabora.


Podsjeća da je još 2012. izbačen Memorandum SANU 2 u kojem je naznačeno kako i šta dalje raditi na završetku te politike.

- Dakle, već 12 godina oni to rade i vidjeli ste da su destabilizovali Crni Goru, da su pokušali destabilizovati i preuzeti sve poluge u Bosni i Hercegovini te da su u tom periodu aktivno lobirali u SAD-u i EU da bi se izašlo u susret interesima velikosrpske politike - akcentira profesor Lavić dodajući da je i ovaj sabor u funkciji tog vrlo ciljanog, smišljenog rada te da su garniture u Banjoj Luci i u Beogradu došle u sinhronizaciju svog rada i da smo se sad mi naši u kontekstu finalizacije te politike.



- Što se tiče promjene datuma u vezi s 9. januarom, ja mislim da je to odlično jer pokazuje da ljudi iz entiteta RS o tom 9. januaru nemaju čvrsto mišljenje. Ja mislim da ne bi trebali da slave 9. januar jer je to datum kada je odlučeno da treba provesti šest ciljeva, to jeste dan kada je odlučeno da se provede genocid u Bosni i Hercegovini da bi se stvorila etnički čista teritorija. Dakle, ovdje je rat započet da bi se proizveo genocid i oni, ako su imalo pametni, odustat će od tog 9. januara - naglašava profesor Lavić podsjećajući na okolnosti i razloge početka agresije na BiH kao sastavnog dijela Miloševićeve politike.



Pogledajte i ostatak ovog vrlo direktnog i jasnog razgovora koji je vodila naša urednica Elma Odobašić.

(B.Z.F.)