Libanski ministar vanjskih poslova Abdallah Bou Habib pozvao je druge države da pokažu solidarnost s Libanom i pojačaju pritisak na Izrael da zaustavi napade.

Bou Habib je u saopštenju podsjetio da neke države izdaju upozorenja o putovanju zbog stalnih izraelskih prijetnji Libanu.

Ukazujući na upozorenja o putovanju, libanski ministar je kazao da takva upozorenja izazivaju uznemirenost među građanima Libana.

"U okviru ove sistematski sprovedene kampanje psihološkog pritiska, ove izjave koje izazivaju uznemirenost među građanima i posjetiocima treba zamijeniti stavovima kojima se izražava solidarnost s Libanom", rekao je Bou Habib.

Pozvao je da se izvrši snažniji pritisak na Izrael.

"Kako bi se zaštitili sigurnost, stabilnost i teritorijalni integritet Libana, mora se pojačati pritisak na Izrael da zaustavi vojne napade", kazao je Bou Habib.

Napetosti su porasle duž libanske granice s Izraelom tokom prekograničnih napada između Hezbollaha i izraelskih snaga dok Tel Aviv nastavlja sa svojom smrtonosnom ofanzivom na Pojas Gaze, u kojoj je od 7. oktobra prošle godine ubijeno više od 37.700 ljudi, piše Anadolija.