„Ako Bosna i Hercegovine ne usvoji budžet nema ni 1,8 milijardi eura pomoći“, potvrdio je jučer tokom svog jednodnevnog boravka u našoj zemlji komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi. Iako novac izgleda kao primamljiv motiv ostaje upitno da li će i kada budžet naše zemlje biti usvojen. O tome, predstojećim evropskim izborima, najavljenom svesrpskom saboru i drugim važnim regionalnim i svjetskim temama u večerašnjem izdanju emisije „7 plus“ razgovarali smo sa Admirom Lisicom spoljnopolitičkim analitičarom i historičarom koji je na početku potvrdio da je komesar Varhelyi stigao u vrlo nezgodnom momentu po BiH.

- Njegov dolazak, nakon njegovih nepromišljenih izjava i stavova koje je objavio u kontekstu Rezolucije o genocidu u Srebrenici je stigao u nezgodan trenutak jer je situacije ovdje vrlo raslojena i nema saglasnosti ni oko najosnovnijih pitanja. Tako da dok se u Sarajevu pokušava razgovarati o EU i daljnjim integracijama u Banjaluci se spremaju za srpski sabor, spremaju neke planove za razdruživanje, gube vrijeme i ne interesiraju se za ono što se dešava na EU putu. Meni ostaje frapantna činjenica da Banjaluika zateže i očekuje ustupak za svaki zakon ili akt koji približava BiH ka EU kao da će ta integracija kada za nju dođe vrijeme dobro donijeti samo jednom dijelu Bosne i Hercegovine. Od samita u Solunu vidimo da čak ni novčani stimulans ne utiče na određene političke elite u Bosni i Hercegovini iako smo svi svjesni koliko je to novca stalo tom ukupnom političkom establišmentu. Svi znamo da je RS u velikim finansijskim problemima ali oni žele da tu temu okrenu na drugu stranu – podsjeća Lisica.

Dodaje da Milorad Dodik baš ne može sad ni jednostavno reći da želi da ide dalje i da prihvata taj novac jer bi to za njega u političkom smislu bilo katastrofalno i stoga mora pažljivo i pronicljivo birati poruke ka svom biračkom tijelu.
- Još su ovdje glavne teme trivijalne stvari dok ključne teme poput reformi ka evropskom putu i npr. usvajanja budžeta ostaju po strani, iako ja očekujem da će doći do usvajanja budžeta naravno uz odgovarajući pritisak i nekih evropskih diplomata. U situaciji kada često imate da dvojica vuku nazad, a jedan pokušava naprijed i ova grupacija probosanskih stranaka ili bošnjačkih djeluje malo usporeno i ne reagiraju kako bi trebalo pa ostavljaju dodatni prostor i Dodiku i Čoviću za njihove manevre - napominje Lisica, analizirajući trenutnu političku situaciju i sve okolnosti na nivou Bosne i Hercegovine i njene vlasti.

„Prošao je taj populizam i početno oduševljene i mislim da smo sad suočeni sa realnošću i te poruke sada dolaze i iz Brislea kako ih je jučer ponovio i komesar za proširenje“, istakao je Lisica, nadovezujući se na ponašanje i ulogu Mađarske u ukupnom i čestom iskakanju u odnosu na ukupno evropsku politiku ne samo prema Ukrajini nego i prema BiH.


O mogućnostima smjene komesara za proširenje, procjenama rezultata predstojećih evropskih izbora, implikacijama po Bosnu i Hercegovinu te mogućim porukama sa svesrpskog sabora, saznajte u nastavku ovog razgovora.
(B. Z. F.)