Jedna doktorica porodične medicine iz Hrvatske upozorava kako neki pacijenti čak odustaju od terapije, piše Danica.hr.

To se odnosi na one koji povremeno koriste lijekove za smirenje poput Xanaxa, Normabela ili Apaurina. Djelatne tvari tih lijekova, naime, u novom su pravilniku na popisu onih koje “značajno utječu na sposobnost upravljanja vozilima”.

“U tom slučaju mi moramo izreći upozorenje vozaču ili vozačici koji koriste te lijekove jer oni mogu znatno utjecati na njihove vozačke sposobnosti. To se mora unijeti u karton”, tumači doktorica.
Pročitajte još

Loše podnosite putovanja i imate mučninu tokom vožnje? Postoji prirodan način da to otklonite
Najdugovječniji ljudi na svijetu kunu se u ovih 5 važnih pravila, tvrde ljekari

Ljekar upozorava na malo poznati simptom raka koji se javlja na noktima

Zbog toga strahuje kako bi pacijenti u potrazi za takvim lijekovima mogli posegnuti za crnim tržištem. Da je to tržište itekako živo, svjedoče dva posljednja slučaja u kojima su carinici na granici sa Srbijom početkom juna spriječili krijumčarenje 930.000 tableta, uglavnom antipsihotika, anksiolitika, hipontika.

Među otkrivenim lijekovima najviše je bilo Xanaxa i Lorazepama koji su na popisu lijekova koji značajno utječu na vozačke sposobnosti i stanja. Osim tih lijekova, na popisu u novom pravilniku je i Normabel te Apaurin, oba s djelatnom tvari diazepam.

No, nisu samo lijekovi za živce na tom popisu. Tu su i neki poznati analgetici poput Plivadona, Caffetina, ali i osjetno jačeg Fentanila. Svi koji na duži period koriste te lijekove mogu od svog ljekara dobiti službeno upozorenje s privremenom zabranom upravljanja.

U takvim slučajevima ne ide automatski obavijest policiji, ali ona će biti obaviještena o tom upozorenju u slučaju saobraćajne nesreće. Policiju se automatski upozorava samo ako ljekar utvrdi da vozač boluje od bolesti zbog koje nije sposoban sigurno voziti duže od 6 mjeseci.

Ako ljekar utvrdi da vozač ima privremenih zdravstvenih problema, koji ne traju duže od šest mjeseci, pacijentu će izdati upozorenje, a evidencija u kartonu mora obvezno sadržavati i vrstu mjere te njezino trajanje.

Među privremenim stanjima zbog kojih ljekar može izdati upozorenje pacijentu da jedno vrijeme ne sjeda za volan su, primjerice, ruka ili noga u gipsu, povreda mišića ili tetive, jaka bol koja se liječi analgeticima s popisa novog pravilnika.

A tu je i nereguliran visoki pritisak, početak terapije inzulinom te duži problemi u trudnoći poput jačeg povraćanja, mučnina i vrtoglavica.