Cijeli svijet pomno je pratio Kate Middleton kada se šest mjeseci nakon dijagnoze pojavila u javnosti. Došla je na tradicionalnu Trooping the Color ceremoniju kojom se službeno obilježava rođendan britanskog monarha, trenutno kralja Charlesa III.

Fotografije su preplavile društvene mreže, no brojni obožavatelji kraljevske porodice i dalje postavljaju isto pitanje - kako je moguće da nije ostala bez kose, a na tretmane hemoterapije je krenula krajem februara?

Kate Middleton već je četiri mjeseca na hemoterapiji. Međutim, prema nekim medicinskim stručnjacima, ne uzrokuju svi tretmani hemoterapijom gubitak kose. Dok je poznato da neki lijekovi uzrokuju znatno stanjivanje ili čak gubitak kose, drugi imaju manje ozbiljne nuspojave.

Ljekari pojasnili: Evo zbog čega Kate Middleton nije izgubila kosu iako je na hemoterapiji


'Ne uzrokuju sve vrste hemoterapije gubitak kose. Samo određene vrste uzrokuju gubitak kose jer djeluju na stanice koje se brzo množe', rekla je Caroline Geraghty, medicinska sestra u Cancer Research UK, prenosi Mirror.

Medicinska sestra je objasnila da ne može biti zahvaćena samo kosa na glavi, već i dlake po cijelom tijelu. Tako neki ljudi mogu izgubiti kosu, drugi obrve ili dlake na rukama.

'Međutim, u nekim slučajevima hemoterapija ne uzrokuje gubitak kose, već stanjivanje, ali to je privremeno. Nakon što se tretman prekine, kosa ponovno počinje rasti. Budući da detalji preventivne hemoterapije kojoj je bila podvrgnuta princeza od Walesa nisu objavljeni , moguće je da lijekovi koje je uzimala nisu bili dovoljno jaki da izazovu gubitak kose', objasnila je.

Hemoterapija može imati i druge nuspojave poput umora, mučnine, povećanog rizika od infekcija, anemije, modrica i krvarenja, gubitka apetita, promjena kože i noktiju, problema s pamćenjem i koncentracijom, spavanja, plodnosti, kao i proljeva i zatvora.