Muškarac koji se jutros samozapalio na Markovom trgu u Zagrebu zbog težine povreda životno je ugrožen, s opeklinama četvrtog stepena koje su zahvatile cijelu površinu tijela i prognoze su loše, izjavio je u utorak predstojnik Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre Milosrdnice Dinko Vidović.


-Unatoč promptno izvedenoj reakciji hitne medicinske pomoći i unatoč maksimalno poduzetim mjerama intenzivnog liječenja medicinskog tima, pacijent je zbog opsega i težine povreda životno ugrožen. Pratimo njegov razvoj situacije, smješten je u jedinici intenzivnog liječenja opeklinskog odjela, za sad vam možemo toliko reći - rekao je Vidović na konferencije za medije ispred Klinike ta traumatologiju, u koju je povrijeđeni zaprimljen.

Ljekari se oglasili nakon što se muškarac zapalio na trgu u Zagrebu



-Ima četvrti stepen opeklina, koji su zahvatile gotovo cijelu površinu tijela te endopekline. Vrlo često se susrećemo s teškim opeklinama, ali ovakav slučaj sigurno nismo u zadnjih nekoliko godina imali - kazao je.

Pacijent je 1967. godište. Na njegovo stanje motre tri ljekara, u ovom trenutku najvažnije je osigurati vitalne funkcije povrijeđenog, koji nije pri svijesti i intubiran je kako bi mu bio osiguravan dišni put, kazao je Vidović.

-Prognoze su loše, ali dajemo šansu čovjeku da preživi. Poduzet ćemo sve što je moguće da ga spasimo - dodao je.

Direktor KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić rekao je kako je od velike važnosti bio brzi dolazak pacijenta u bolnicu.

-Ovo je jako ozbiljna situacija, zahvaljujem kolegama koji su odmah pružili pomoć - rekao je.

Policija je jutros u 9,37 sati dobila dojavu da se jedna osoba samozapalila na Markovu trgu, u blizini zgrada Hrvatskog sabora i Vlade. Zapalio se izvan ograde koja okružuje Markov trg, nakon čega je prevezen u Kliniku za traumatologiju.

Prema pričama očevidaca, muškarac je došao do ograde na trgu te se polio zapaljivom tekućinom i zapalio. U pomoć su mu najprije priskočili policajci koji su ga pokušali ugasiti, a zatim je stigla hitna pomoć koja ga je prevezla u bolnicu.

Policija o svemu provodi kriminalističko istraživanje, prenosi Hina.