Ako ste ljubitelji tiramisua i brownieja, vrijeme je da isprobate ovaj recept. Spoj čokoladnog biskvita s poznatom kremom i okusom kafe oduševit će vas na prvi zalogaj.

Ovaj recept sve je popularniji na društvenim mrežama, a kalup u kojem ćete peći kolač uglavnom ima dimenziju 20 x 30 centimetara.

Sastojci koji će vam biti potrebni za brownie:

-150 grama tamne čokolade

-150 grama šećera

-125 grama maslaca ili margarina

-100 grama brašna

-20 grama kakaa u prahu

-dva jajeta

-prstohvat soli

Za kremu bit će vam potrebno:

-500 mililitara vode

-četiri kašike instant kafe

-otprilike 150 grama piškota

-450 grama mascarponea

-200 mililitara vrhnja za šlag

-dvije kašike šećera u prahu

-jedna kašičica eksrakta vanilije

-kakao iili 100 grama tamne čokolade

Priprema:

Na pari otopite tamnu čokoladu, maslac ili margarin i šećer. Sklonite sa strane pa umiješajte jedno po jedno jaje. Potom dodajte brašno, sol i kakao. Mutite dok ne dobijete jednaku smjesu pa pecite na 180 stepeni nekih 20 minuta. Ostavite da se ohladi.

Za to vrijeme prokuhajte vodu pa prelijte instant kafom i ostavite da se ohladi. Nakon toga, svaku piškotu s obje strane kratko umočite u ohlađenu kafu i ostavite sa strane.

Umutite vrhnje u čvrst šlag potom dodajte mascarpone i nastavite mutiti. Na kraju dodajte šećer u prahu i ekstrakt vanilije pa lagano promiješajte.

Na brownie nanesite jednu trećinu kreme, stavite red piškota pa rasporedite ostatkom kreme. Desert ostavite nekoliko sati u frižideru. Kada se ohladi, posljednji sloj možete napraviti u dvije verzije. Možete ga preliti istopljenom čokoladom ili posuti kakaoom.