Francuska će poslati borbene avione Mirage 2000-5 u Ukrajinu i obučavati njihove pilote u sklopu nove vojne saradnje s Kijevom u borbi protiv ruske invazije, objavio je u četvrtak predsjednik Emmanuel Macron.

Sutra ćemo pokrenuti novu saradnju i najaviti slanje borbenih aviona Mirage 2000-5 u Ukrajinu koje je napravio francuski proizvođač Dassault i obučavati njihove ukrajinske pilote u Francuskoj - rekao je Macron za francusku TV, prenosi AFP.

Macron je rekao da će ponuditi ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom, kada se njih dvojica u petak sastanu na razgovorima u Elizejskoj palači u Parizu, da se piloti obučavaju od ovog ljeta.

- Obično vam je potrebno pet-šest mjeseci. Tako da će do kraja godine piloti biti obučeni, a oni će se obučavati u Francuskoj - rekao je.

Nije precizirao koliko će borbenih aviona biti isporučeno, a ni Ministarstvo odbrane nije dalo pojedinosti na upit AFP-a.

Macron je rekao da se Ukrajina suočava s "velikim izazovom" obučavanja vojnika dok pokušava mobilizirati desetke hiljada vojnika da odu na front.

Rekao je da će Francuska opremiti i obučiti cijelu brigadu od 4.500 ukrajinskih vojnika "kako bi se mogli braniti kada se vrate u Ukrajinu s obuke".


(FENA)