Majkama Srebrenice bit će dodijeljena godišnja Nagrada za zasluge u borbi za demokratiju i ljudska prava u okviru Sarajevskog plenuma: Qou vadis Balkan.
- U okviru Sarajevskog plenuma dodijeliti ćemo godišnju Nagrada za zasluge u borbi za demokratiju i ljudska prava. Regionalna akademija za razvoj demokratije iz Novog Sada, Centar za građansko obrazovanje iz Podgorice i Fakultet političkih nauka iz Sarajeva donijeli su odluku da ovu nagradu dodijele majkama Srebrenice. Ova nagrada predstavlja priznanje za njihovu neumornu posvećenost borbi za pravdu, istinu i ljudska prava, posebno kroz rad u okviru udruženja koja okupljaju majke Srebrenice - objavio je dekan Fakulteta političkih nauka Sead Turčalo.


Njihov doprinos njegovanju kulture sjećanja, suočavanju s prošlošću i pružanju podrške preživjelima i njihovim porodicama je neprocjenjiv, dodao je.

- Posebno želimo istaknuti njihovu ključnu ulogu u internacionalnom zalaganju za usvajanje Rezolucije Ujedinjenih nacija o sjećanju na genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, čime ste značajno doprinijeli globalnom prepoznavanju i osudi ovog najtežeg zločina. Vaša borba za pravdu i istinu ne samo da je osnažila preživjele i porodice žrtava, već je i cjelokupnoj međunarodnoj zajednici pružila primjer hrabrosti i posvećenosti ljudskim pravima. Vaša djelatnost kontinuirano podsjeća svijet na važnost suočavanja s prošlošću kako bismo zajedno izgradili bolju budućnost - poručio je Turčalo.

Dodjela nagrade će biti održana tokom regionalnog plenuma Quo vadis, Balkan?, jedne od najznačajnijih regionalnih inicijativa koja okuplja najistaknutije pojedince, organizacije, stručnjake i aktiviste koji se bave temom demokratije, pomirenja i regionalne saradnje.

Nagrada će biti uručena na svečanoj ceremoniji na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, u petak 7. juna 2024. godine, s početkom u 19 sati.