Njemačka policija potvrdila je danas na konferenciji za medije da je mala Valerija (9) ubijena i da tijelo koje je pronađeno u šumi u Debelnu (Njemačka) pripada nestaloj djevojčici.

-Valerija je žrtva zločina. Smrt istražujemo kao ubistvo - rekao je šef policije Karsten Kemf.

Kako je saopštila policija, mrtvo dijete otkriveno je u utorak, daleko od šumskih staza, duboko u teško pristupačnom šipražju.

Prema riječima istražitelja, mjesto gdje je pronađena bilo je i mjesto zločina. Valerija je ubijena u šumi, samo četiri kilometra od svoje kuće. Još uvijek nije jasno tačno vrijeme smrti, prenosi Bild.

Tijelo male Valerije pregledano je u Institutu za sudsku medicinu u Lajpcigu.

-Nakon istrage i obdukcije, nema dokaza da je djevojčica bila žrtva seksualnog zločina - rekla je viši javni tužilac Ingrid Burghart.

Proteklih dana službenici su ispitali oko 400 građana i provjerili sve seksualne prestupnike koji su u opasnosti da ponove zločine.

-Uvek smo se nadali da ćemo naći Valeriju živu - rekla je šefica policije Mendi Kuršner.

Iako još nema osumnjičenih i niko nije uhapšen, "istrage policije su trenutno koncentrisane na najbliži društveni krug porodice", rekao je viši javni tužilac.

Na konferenciji za novinare, šef policije je priznao i da se jedna žena već u srijedu javila policiji jer je čula vriske, dva dana nakon što je dijete nestalo i samo dva kilometra od mjesta gdje je otkriveno Valerijino tijelo.

Zašto je onda policiji trebalo toliko da pronađu tijelo?

-Nismo bili u mogućnosti da suzimo područje na osnovu izjave. Trebao nam je valjan trag da ga suzimo - rekla je šefica policije Mendi Kuršner.

Da podsjetimo, mala Valerija je nestala 3. juna kada je krenula u školu. Ali tamo nikad nije došla.

Djevojčica, koja je došla iz Ukrajine, sa majkom je živjela u Njemačkoj od 2022. godine. Njeni roditelji su razvedeni, a Valerijin otac služi kao vojnik na ukrajinskom frontu.