U zemljotresom razoredim gradovima u Siriji otvorene su dvije osnovne škole, čiju su izgradnju finansirali Muslimansko dobrotvorno društvo „Merhamet“ i Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Izgradnju ta dva školska objekta, između ostalog, pomogla je i općina Visokog.

Ovog bajramskog jutra u našem studiju o tome su govorili Ibrahim ef. Malanović, Kenan Vrbanjac, predsjednik ''Merhameta'' i Mirza Ganić, gradonačelnik Visokog.

-U osnovi svakog dobra je ljubav. Ona se reflektira u porodici, familiji, među prijateljima, ali ljubav se najočitije vidi kada je neko pored nas u potrebi da mu pomognemo tako što ćemo mu olakšati stanje u kojem se našao. Bog je materijalnog nekom dao više, a nekom manje na način da nas iskuša. Kada čovjek dijeli od onog što ima, ima poseban osjećaj. Njegovo srce čisti se od škrtosti, duša mu se uzdiže Gospodaru, a i njegovo tijelo postaje zdravije – kazao je ef. Malanović.

Malanović, Vrbanjac i Ganić: Sretni smo što smo omogućili da se sva djeca u Siriji školuju

Vrbanjac je najavio da uskoro ponovo putuju u Siriji gdje će otvoriti džamiju i naselje s 42 kuće.

- Impresioniralo me kada smo saznali da će sve djevojčice sada imati priliku da se školuju. To je posebna radost – kazao je.

Ganić se nadovezao kazavši kako je posebno sretan što će omogućiti da se sva djeca obrazuju.

-Djevojčice su prestajale ići u školu u 6. razredu jer nije bilo mjesta za drugu djecu. Dobročinstvo, lijepa riječ i osmijeh ništa ne koštaju. Neka Bajram bude prilika da lijepo govorimo i s osmijehom susrećemo ljude – kazao je.