Istraživanje je pokazalo kako med utiče na organizam, prije svega na šećer u krvi, kao i koliko meda dnevno je dovoljno.

Naučni časopis Nutrition Reviews nedavno je proveo istraživanje u utjecaju med na naš organizam. Rezultati istraživanja su pokazali da med može da poboljšati razinu šećera i holesterola u krvi.

Prema pisanju portala Oxford Academic u istraživanju je sudjelovali 1.110 ljudi te je cijeli proces trajao oko dva mjeseca, u konačnici su dokazali da med pozitivno utječe na zdravlje srca, te da povoljno djeluje na razinu šećera u krvi i holesterol.

Sudionici su konzumirali oko dvije pune kašike meda dnevno, također je uočeno da je sirovi med onaj koji pruža mnogo više koristi, dok prerađeni med nije toliko efikasan kada su u pitanju dobrobiti na organizam.

"Ovi rezultati su iznenađujući, s obzirom na to da je med otprilike 80 posto šećer. Med je i složena kompozicija šećera, proteina, organskih kiselina i drugih uobičajenih i rijetkih bio aktivnih kombinacija koje su veoma korisne za zdravlje.

Med je bogat antioksidansima koji su dobri za zdravlje srca. Sadrži flavonoide koji imaju sposobnost sprječavanja stvaranje krvnih ugrušaka, ali i fenolna svojstva koja smanjuju rizik od srčanih oboljenja i štite ćelije od oksidativnog stresa", ekla je Catherine Gervacio za Nutrition Reviews.

U konačnici, stručnjaci su se složili da su jedna do dvije kašike sirovog meda na dan dovoljne kako biste dobili hranjive materije koje su potrebne za zdravlje, piše Jutarnji List.