Talijanska premijerka Giorgia Meloni pozdravila je postignuća samita G7 zemalja kojem je bila domaćin te je odbacila izvještaje o prijeporu o pravima na abortus kao izmišljena.
Meloni se obratila na kraju samita koji je trajao od 13. do 15. juna na jugu Italije te je bio usredotočen na dogovor o davanju dodatnog zajma od 50 milijardi dolara Ukrajini, kao i na odlučno upozorenje Kini o potrebi za poštenim nadmetanjem u poslovanju.

Meloni, koja predvodi desničarsku koaliciju, negirala je da je oslabila predanost G7 zemalja pravu na abortus ili podršku LGBTQ zajednici, što je bilo istaknuto u završnom saopćenju prošlogodišnjeg G7 samita u Japanu.

Rekla je da nije bilo nazadovanja po oba ta pitanja i da prethodni stav koji je G7 usvojio nije trebalo ponavljati od riječi do riječi.
- Iskreno vjerujem da je kontroverza potpuno izmišljena - rekla je na konferenciji za medije kad je upitana o pitanjima abortusa i razlikama po tom pitanju s drugim G7 zemljama.

"To je ustvari kontroverza koja se nije dogodila na samitu, nije igrala ulogu u našim raspravama isključivo iz razloga jer nije bilo razloga za raspravu", dodala je.

Mediji pisali da je na sastanku G7 izbila svađa: Meloni kaže da nije

Talijanska premijerka također je izrazila ponos zbog historijskog pojavljivanja pape Franje na samitu G7 zemalja, koji je u petak govorio o rizicima i prednostima umjetne inteligencije.
Meloni je bila iznimak među čelnicima G7 zemalja po uspjehu na izborima za Evropski parlament prošlog vikenda, dok se sve njene muške kolege bore s unutrašnjim političkim pritiscima u svojim zemljama.
- Mislim da možemo reći, bez straha od kontradikcije, da je to bio uspjeh - rekla je o samitu, koji je održan u luksuznom hotelu u južnoj talijanskog regiji Apuliji.
Primila je tople riječi hvale od britanskog premijera Rishija Sunaka.
- Giorgia je fantastična i zaslužuje ogromnu pohvalu zbog iznimno uspješnog G7 samita - rekao je novinarima jučer, prenosi Hina.