Udruženje pacijenata s alergijama, astmom i atopijskim dermatitisom BiH organizovalo je 5. međunarodni AAA Kongres pod generalnim pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva KS-a te uz podršku Grada Sarajeva. Kongres okuplja svjetsku naučnu elitu jer u BiH dolaze stručnjaci koji mijenjaju svijet. Ovog juna Sarajevo će postati centar najnovijih naučnih dostignuća u borbi protiv alergija, astme i atopijskog dermatitisa. Na jednom mjestu okupili su se neki od najpriznatijih ljekara i naučnika ove oblasti medicine. Zanimljivo je da je ovo jedan od rijetkih konkresa koji organizuju sami pacijenti, koji se i na ovaj način bore za bolje sutra.

Alergija, astma i atopijski dermatitis međusobno su povezani i nerijetko osobe imaju sve tri navedene hronične bolesti. Utjecaj ovih oboljenja na život pacijenata je ogroman, kaže Adnan Čustović, profesor pedijatrijske alergologije na koledžu u Londonu.

Udruženje pacijenata s alergijama, astmom i atopijskim dermatitisom, simboličnog naziva AAA, zalaže se da pacijenti dobiju bolju terapiju, ali i da bh. zdravstvo ide ukorak s evropskim i svjetskim standardima. Svjetski stručnjaci na ovom su kongresu podijelili svoja iskustva s pacijentima.

Udruženju u ovoj misiji pomaže resorno ministarstvo i Grad Sarajevo.

Vrlo je važno da se pacijenti osjećaju sigurno u društvu, da im je olakšan i prohodan put do terapije. Mjesta za napredak ima, ali pomaci su vidljivi i zbog toga su u Udruženju AAA veoma sretni. Nadaju se da će uskoro moći svjedočiti još krupnijim promjenama u oblasti zdravstva.

(S.Delić)