Udruženje žrtava rata Foča 92-95 i ove godine organizuje obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu, pod sloganom HRABRO i ODVAŽNO. U Foči će se ispred sportske dvorane Partizan 19. ovog mjeseca, kao i narednih godina, obilježiti Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu. Partizan je bio zatočenički objekt za žene i djevojčice Bošnjakinje od aprila 92. do marta 93. godine. Nad ženama i djevočicama vršena su silovanja, kao i fizičko i psihičko zlostavljanje. Obilježavanje ovog datuma, kažu preživjele žrtve, od velikog je značaja.


Prostrani pogled prema Foči budi joj ona najljepša sjećanja na ovo mjesto. Onda, kada zadrži pogled, sve to probudi one najbolnije uspomene koje je doživjela u ljeto 1992. godine. Sreća zajedničkog života sa suprugom Mujom trajala je osam mjeseci. Nakon toga, ubijena je onda kada su joj ubili Muju, a ona preživjela seksualno zlostavljanje.
Od tada su prošle 32 godine, rane još nisu zacijelile, ali ponos i dostojanstvo nisu pokoreni.

Zločinac nije birao žrtve, nisu bile bitne godine. U Foči je seksualno zlostavljano više od hiljadu djevojčica, djevojaka, žena i nana. Najmlađa žrtva je imala tek 11 godina 1992. godine kada je silovana.

Odšteta za preživjelu duševnu bol, koja bude donesena na osnovu sudske presude za seksualno nasilje žene, ne može ublažiti bol koja se nosi do kraja života. Bol je jednaka, ali nisu one u ovim slučajevima jer odštetu ne mogu dobiti one koje ne otkriju identitet.

Niz je faza kroz koje se provodi presuda za odštetu, među njima je javno izvinjenje žrtvi, a prva je isplata naknade.

Za zločine počinjene u Foči Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju donio je sedam osuđujućih presuda, među njima su dvije za silovanje, i to za Dragoljuba Kunarca 28 godina, Radomira Kovača 20 godina, Zorana Vukovića 12 godina i Dragana Zelenovića 15 godina kazne zatvora. Sud BiH je osudio 15 osoba zbog silovanja na ukupnu kaznu zatvora 188 godina.

Veliki broj optuženih za zločine počinjene u Foči trenutno je u bijegu u Crnoj Gori i Srbiji, a neki su i preminuli. Trenutno se po jedan predmet vodi u Sudu BiH, u Podgorici, Beogradu i Okružnom sudu u Trebinju.

(Dž.Sarić – Kozić)