Prvog dana Kurban-bajrama hadžije i hadžinice iz naše zemlje od ranih jutarnjih sati pristizali su u hotel, nakon što su sinoć obavili u fizičkom smislu najzahtjevniji dio obreda hadža – pješačenje od Muzdelife do džemreta.
Nakon boravka na Arefatu, hadžije su autobusima prevezene do Muzdelife, gdje su provele dio noći i sakupile kamenčiće za bacanje na džemretima.

Oko ponoći krenuli su s Muzdelife putem Mine, do Velikog džemreta, što je nešto više od deset kilometara pješačenja. Na Velikom džemretu su bacili sedam kamenčića, nakon čega su se vratili u hotel i oslobodili ihrama.
- Medicinska ekipa, kao i svaki put do sada, krenula je prije dva dana sa svojim hadžijama put Arefata i stalno boravila s njima na Arefatu, Muzdelifi i do povratka u hotel. Hvala Bogu, mogu potvrditi da su sve hadžije uspjele obaviti taj neizostavni dio hadža, odnosno boravak na Arefatu, zbog čega smi mi, ustvari i angažirani - da pomgnemo bolesnim, starijim i iznemoglim da to i urade - izjavio je za Agenciju MINA šef ljekarskog tima dr. Adem Zalihić.

Meka: Obavljen najzahtjevniji dio obreda, sve hadžije iz BiH dobro i zdravo

Dodaje kako je tokom boravka na Arafetu evidentiran značajan broj intervencija, ali da je važno istaknuti da nisu bili prinuđeni da ikoga voze u saudisjke bolnice na Arefatu.
- Prilikom povratka s Arefata, očekivano, i nakon Muzdelife, pješačenja i bacanja kamenčića, pojavili su se određeni zdravstveni poremećaji. Uglavnom, sve smo zbrinuli i riješili sve slučajeve, a hadžije hajirli stigli u hotelske sobe - kazao je Zalihić.
Prema njegovim riječim, jutros od 8.00 sati u ambulanti je evidentirano nekih 150 manjih ili većih hirurških i internističkih intervencija.

Meka: Obavljen najzahtjevniji dio obreda, sve hadžije iz BiH dobro i zdravo

- U principu, sve zbrinjavamo. Istina, bili smo prinuđeni jednog pacijenta, odvesti na dodatno rentgensko slikanje zbog frakture malog nožnog prsta - dodao je Zalihić.
Hadžije prvi bajramski dan provode u čestittanju ovog velikog praznika svojim najbližim u domovini, ali i družeći se s novim prijateljima koje su stekli na ovom životnom putovanju.
Neka bajramska druženja, koja su organizirali vodiči ili pojedinci, već su održana, a neka su najavljena za večernje sate.
Hadžijama danas i narednih dana preostaje obavljanje hadžskog tavafa i sa'j te bacanje kamenčića na preostalim džemretima i oprosnog tavafa, čime će obred hadža biti upotpunjen, javlja MINA.