Naoružani napadači ubili su gradonačelnicu u Meksiku samo nekoliko sati nakon što je zemlja prvi put izabrala ženu za predsjednicu.

Yolanda Sanchez je upucana u gradu Cotija, kojim je upravljala od septembru 2021. godine.
Radilo se o prvoj ženi koja obavljala tu dužnost.

Lokalni mediji navode da je upucana 19 puta i da je umrla u bolnici ubrzo nakon napada.

U pucnjavi je ubijen i njen tjelohranitelj.

Policija za sada nije uhapsila osobe povezane s napadom.

Sanchez je, nakon što je preuzela dužnost u septembru 2021. godine prijavila da je primala prijetnje smrću.

U 2023. su je oteli otmičari i držali tri dana da bi je nakon toga pustili.

Gradonačelnica je kazala kako zna kojoj kriminalnoj grupi pripadaju, a lokalne novine navode da su najvjerovatniji krivci kartel Jalisco New Generation (CJNG).

CJNG se bavi trgovinom drogom, kao i otmicom radi otkupnine i iznude, piše BBC.

Sanchez je rekla da su ljudi koji su joj prijetili nakon što je preuzela dužnost tražili da sigurnost grada prepusti državnim policajcima koje zapravo plaćaju organizirane kriminalne grupe.

Ona je to odbila i zatražila pojačanu zaštitu vojske. Gradonačelnica je nakon incidenta dobila i naoružane tjelohranitelje.

Sanchez je ubijena u manje od 24 sata nakon što je Meksiko na izborima odabrao svoju prvu ženu predsjednicu Claudiu Sheinbaum.
Sheinbaum, klimatska naučnica i bivša gradonačelnica Mexico Cityja, dugogodišnja je saveznica sadašnjeg lijevog populističkog predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, kojemu nije bilo dopušteno da se ponovo kandidira nakon šest godina na dužnosti.

Ona je odbacila tvrdnje opozicije da će biti "marioneta" Lopez Obradora, iako je obećala da će nastaviti mnoge njegove politike, uključujući i one koje su pomogle najsiromašnijim Meksikancima.

Najveći izbori ikad održani u Meksiku bili su ujedno i najnasilniji u modernoj historiji, s ubistvom 38 kandidata. Nasilje je potaknulo zabrinutost za demokratiju zbog zaraćenih narkokartela.