U Memorijalnom centru Srebrenica danas je održan četvrti sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 29. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a" Srebrenica iz jula 1995.

Razgovarano je o dosadašnjima aktivnostima na pripremama za obilježavanje godišnjice.

Organizacioni odbor je pozdravio usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a te je upućena zahvalnosti svima koji su doprinijeli da Rezolucija bude usvojena.

- Meni je, opet ističem, žao što Srbija nije bila kosponzor Rezolucije. Drago nam je da je usvojena i to je jedan važan korak. Ovim putem se zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos da Rezolucija bude usvojena. Hvala našim članovima Predsjedništva, ambasadoru u UN-u, svima koji su uložili trud. Nama je bitno da se govori o Srebrenici - izjavila je predsjednica Udruženja "Pokret majki enklave Srebrenica i Žepa" Munira Subašić.

Na sjednici Organizacionog odbora usvojen je nacrt programa obilježavanja godišnjice, a predsjednik Odbora Hamdija Fejzić istakao je da pripreme teku prema planu.

- U narednim danima će biti vjerovatno nekih dopuna programa obilježavanja, a za par sedmica ćemo usvojiti konačan program. U suštini, tim koji je radio prethodnih godina radi i sada. Nemamo još mnogo vremena, ali vjerujem da će sve biti spremno za obilježavanje godišnjice. Imamo obavezu prema žrtvama. Pripreme su u toku za sve aktivnosti. Fokus je i na Maršu mira, jer ove godine je 20 godina od prvog Marša mira. Očekujemo veliki broj učesnika - istakao je Fejzić.

Pretpostavka je da će u ovogodišnjem "Maršu mira" učestvovati više od pet hiljada učesnika.
- Prijave su u toku. Moram da istaknem da je bilo dosta upita o sigurnosnoj situaciji, i ovim putem ističem da je situacija dobra i da apsolutno nema nikakve prepreke da se zainteresovani prijave i učestvuju u "Maršu mira". Ove godine je 20 godina od prvog "Marša mira" i to nam je u fokusu - istakao je predsjednik pododbora za "Marš mira" Suljo Čakanović.

Prema informacijama iz Instituta za nestale osobe BiH, posmrtni ostaci 11 žrtava genocida spremni su za ukop u Memorijalnom centru Srebrenica.