Numera "Kako da ti kažem" bh. kantautora Dine Merlina je, prema njegovom ličnom priznanju, jedina pjesma u kojoj je ogolio sopstvenu dušu.

Objavljena je prije dvije godine kao dio njegovog 12. studijskog albuma, a ovaj singl je s istim tekstom osvanuo u dvije verzije. Naime, publika je prvo dobila priliku da čuje pjesmu „Krive karte“, umjetničku verziju ovog teksta u formi balade, dok je singl „Kako da ti kažem“ zamišljen kao življa, plesna verzija.

Objašnjenje za ovo dao je lično Merlin koji kaže da su dvije verzije nastale kao odgovor na ljudsku potrebu da različito proživljavamo svoje emocije, neko romantično, a neko starastveno i energično.

Pjevač je priznao i da su ove pjesme autobiografske i da su nastale kao izvinjenje osobi koju je mnogo povrijedio.

„Jednom sam pogriješio prema osobi do koje mi je jako stalo pa su ovi stihovi moje autobiografsko iskupljenje. Pokušavam objasniti onom drugom koliko mi znači i koliki put treba čovjek, muškarac proći da bi se tako jednostavne riječi poput ‘oprosti’ izgovorile. Zato sam i napisao dvije verzije pjesme koje putuju različitim putevima do iste destinacije“, objasnio je Dino Merlin.