Argentinski nogometaš Lionel Messi rekao je da bi mogao igrati na Svjetskom prvenstvu 2026. godine ako se bude dobro osjećao i mislio da se može takmičiti i pomoći suigračima.

Messi je kao kapiten 2022. godine predvodio Argentinu do titule svjetskog prvaka u Kataru, gdje je osvojio Zlatnu loptu za najboljeg igrača.

On je prethodno rekao da će mu to Svjetsko prvenstvo biti posljednje, ali je sada ostavio mogućnost da nastupi na Mundijalu koji će se za dvije godine održati u SAD-u, Kanadi i Meksiku.

- Ovisit će od toga kako se budem osjećao, kako sam fizički i koliko sam realan prema sebi. I da znam jesam li dorastao zadatku da se takmičim i pomognem suigračima - rekao je Messi za Infobae, prenio je Eurosport.

Messi će ovog mjeseca napuniti 37 godina, a prošlog ljeta je napustio evropski nogomet i prešao u Inter iz Miamija. Argentinac će imati 39 godina na narednom Mundijalu.

- Ostalo je još vremena i ne znam kako ću biti u tom trenutku. I moje godine su realnost, iako su one samo broj. Utakmice koje ću igrati nisu iste kao one koje sam igrao u evropskim takmičenjima, gdje su bile na svaka tri dana ili u Ligi prvaka ili u ligama u kojima sam igrao, u Francuskoj i Španiji. Ali ovisi od toga kako se osjećam i kako se osjećam pored suigrača i vidim jesam li dorastao zadatku ili nisam - naveo je Messi.

On će ovog ljeta igrati za reprezentaciju na Copa Americi u SAD-u, gdje Argentina brani titulu.

Prvu utakmicu Argentina će igrati 20. juna protiv Kanade u Atlanti, a u Grupi A su još Peru i Čile.

- Mislim da je Argentina uvijek favorit, uprkos činjenici da smo sve to osvojili. I kad nismo ostvarivali ciljeve, Argentina je uvijek bila favorit. Kada počne takmičenje, bilo da je Svjetsko prvenstvo, Copa America ili nešto drugo, Argentina je kandidat kao Brazil, a više na ovoj Copa Americi - ocijenio je Messi.

Argentina će se pokušati odlijepiti od Urugvaja i postati rekorder takmičenja sa 16 trofeja.

- Mislim da su danas južnoameričke reprezentacije vrlo jake. Urugvaj je veoma dobar, Kolumbija, Ekvador. Tada je teže igrati sve te utakmice, ali mislim da će ova Copa America biti izjednačena - dodao je Messi.