FERK je prvobitno odbio zahtjev „Elektroprivrede“ za poskupljenje struje po posebnom režimu, ali je „Elektroprivreda“ obnovila zahtjev, ovoga puta s namjerom da poveća linearno cijenu struje svima za deset posto, za šta je FERK opet odbio dati saglasnost. Ovo je istovremeno i posljednja sjednica FERKA-a u ovom sastavu, nakon čega će se s novim sazivom otvoriti nova prilika za poskupljenje struje. Šta su stvarni razlozi kontinuiranog traženja poskupljenja struje, ali i zašto se Vlada FBiH zadužuje za novih 40 miliona, razgovarali smo s Asimom Metiljevićem, dugogodišnjim novinarom i ekonomskim analitičarom.

- Najprije treba reći da, kada kompariramo cijene električne energije u Evropi i regionu, onda ima osnova, jer mi zaista imamo najjeftiniju struju. Možda još samo Kosovo ima malo jeftiniju struju od nas. Doduše, i naše su plate najniže tako da i ima i nema osnova, uz napomenu da deset posto ne bi bilo grozno. Problem je u tome što je 'Elektroprivreda' prošlu godinu završila s gubitkom od 140 miliona i ovo poskupljenje se koristi kao kozmetička mjera da se to pokrije i time ne rješavamo problem, jer će 'Elektroprivreda' i dalje biti u gubitku - napominje Asim Metiljević.

Podsjeća da je ključni problem to što nismo izgradili nijedan novi objekat.

- Naši najvažniji izvori električne energije su Kakanj i Tuzla i tim tzv. termoblokovima istječe rok za tri do četiri godine. Ako bismo i danas počeli graditi zamjenske blokove, mi već kasnimo, tako da smo u jednoj dramatičnoj situaciji. Ako ostanemo bez električne energije, morat ćemo je uvoziti, a onda će ona biti i za 40-50 posto skuplja. Treba podsjetiti da je struja u Republici Hrvatskoj duplo skuplja. Ako ostanemo bez električne energije i budemo je kupovali iz Evrope, odgovorno tvrdim da ćemo je plaćati sto posto više nego danas - najavljuje ključni problem Metiljević, podsjećajući da smo već na granici, a ne tako davno bili smo ključni izvoznici električne energije u regiji.

- Plaćamo cijenu toga da nismo izgradili nijedan novi objekat, a 2008. SDP, koji je sada na vlasti, zaustavio je velike energetske projekte vrijedne osam milijardi eura, ali su ih zaustavili jer su rekli: mi ćemo to kad dođemo na vlast. Bili su potom na vlasti potpisali ugovor s Kinezima, od kojeg su nedavno odustali, a mi moramo izgraditi makar zamjenske objekte, jer još ne gradimo nove - objašnjava Asim Metiljević dramatičnost trenutne situacije u opskrbi električnom energijom naše domovine.

Pogledajte do kraja ovaj izuzetno informativan razgovor u kojem ćete saznati i nivo trenutnog zaduženja naše domovine te načine i razloge za nova zaduženja koja provodi trenutna Vlada Federacije.
(B.Z.F.)