Ovo je ujedno bilo i prvo pitanje našem večerašnjem gostu u emsiji „7 plus“ doajenu bh novinarstva i ekonomskom i političkom anlitičaru Asimu Metiljeviću.

„Mislim da je ambasador u pravu zato jer imamo gotovo potpuno blokiranu državnu vlast i tu je najprije problem. Nema elementarne suglasnosti, puno je stvari u igri, puno neriješenih problema i s pravom se nameće pitanje imamo li uopšte državnu vlast, a ja mislim da je nema i da se raspala“, na početku analizira Asim Metiljević ali u tome prepoznaje i odgovornost medjunarodne zajedncie:

„Ako želite da riješite neku bolest, najprije morate postavit dobru dijagnozu da bi dali pravi lijek. Mislim da su oni imali pogrešnu dijagnozu pa su poslali i krivu poruku svim političkim akterima, a koja je glasila ako maknemo SDA iz vlasti riješili smo sve probleme jer je SDA glavni kočničar. To prvo nije tačno . Pošli su od krive pretpostavke da su Dodik i Čović dobri momci i da je samo potrebno da „Trojka“ zamjeni SDA. Sad se vidi da je to bila pogrešna dijagnoza. Svi oni problemi koje nije mogla riješiti SDA ne može riješiti ni „Trojka“ jer postoje jasni zahtjevi koji su separatističke pridrode. Oni su i ranije bili takvi, ali je medjunarodna zajednice pogriješila utoliko što je poslala pogrešan signal jer su Čoviću i Dodiku rekli : Ok momci, vi nastavite tako, a mi ćemo vam postaviti kooperativne momke. Međutim politike su ostale iste: Dodik hoće da se otcjepi, a Čović hoće treći entitet i to najbolje vidimo kroz njegovu želju da plinafikaciju Hercegovine radi preduzeće pod njegovom kontrolom a ne BH gas. Imaju dakle već Elektroprivredu, Poštu i Eronet još im trreba gas i oni prave treći entitet. A kad Čoviću američki ambasador kaže ne može to tako, on ga ne benda“, napominje Asim Metiljević greške medjunarodne zajednice u smislu kreiranja ovakve situacije danas u BiH, pri čemu se ne treba zaboraviti, kaže Asim Metiljević, činjenica da je Šmit suspendirao volju Bošnajaka i nametnuo „Trojku“ kao vlast koja zbog toga nema ni legalitet ni legitimitet.

Metiljević za '7PLUS': Državna vlast ne postoji, Dodik tjera F BiH da plaća njegove dugove

„Medjunarodna zajednica je imala dakle pogrešne suflere i pogrešno je procijenila stanje te je dala i pogrešan lijek“, potvrđuje Asim Metiljević i prognozira da predstojeći sastanak predstavnika vlasti u Mostaru neće donjeti nikakav pomak:

„Čini se da ne postoji dobra volja ni sa jedne strane. „Trojka“ ne može više popuštat, ona je popustila sve što je mpgla , ona nema više šta da da, sve je dala, a Dragan Čović je u ofanzivi i on misli da je tek počelo njegovih pet minuta i on ne misli stat. On traži novi izborni zakon, jer misli da ovo što je nametnuo visoki predstavnik nedovoljno i traži novi zakon i moje informacije govore da je „Trojka“ pristala na to, ali da se ne usuđuje zbog loklanih izbora. Posebno su bili popustljivi prema Dodiku u smislu finansija. Po vertikali su mu dali sve. To nikad do sada nije bilo. Čak i ovaj Dodikov prijedlog o razdruživanju kaže da bi se on razdružio od svega osim od novaca.. znači ovo mu trenutno odgovara jer mi plaćamo njegove dugove. Federacija u ovom trrenutku plaća njegove dugovre i nemamo nikakv način da to spriječimo “, napominje Amis Metiljević demaskirajući u potpunosti Dodikovu politiku i nemogućnost „Trojke“ da mu odgovori.

Pogledajte do kraja ovaj iznimno precizan i direktan razgovor koji je sa našim večerašnjim gostom u emisiji „7 plus“ vodila Jelena Blagojević – Harbinja.