Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je da neka od predloženih imena za ambasadore Crne Gore nemaju nikakvu povezanost sa diplomatijom i da su prijatelji sa premijerom Milojkom Spajićem i ministrom vanjskih poslova Filipom Ivanovićem.

Osam imena

On je novinarima, nakon konferencije koju je organizovao Centar za građansko obrazovanje (CGO), rekao da je mislio da je završeno sa takvim imenovanjima u Crnoj Gori, ali da očigledno nije.

- Neki od najboljih prijatelja predsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova bez ikakve povezanosti s diplomatijom su bili prijedlozi za ambasadore - naveo je Milatović.

Istakao je da se nada da će u narednom koraku Vlada mnogo odgovornije pristupiti tom procesu.

Upitan ko su ti prijatelji Spajića i Ivanovića, Milatović je rekao da treba pitati Vladu ko su prijedlozi za ambasadore u Berlinu i Madridu.

On je kazao da su poslali pet imena na mišljenje skupštinskom Odboru za međunarodne odnose.

- Nakon rasprave na Odboru, ja ću se dodatno odrediti - naveo je Milatović.

Kako je rekao, dobili su ukupno osam prijedloga, od kojih su dva vratili Vladi.

Upitan o kojim prijedlozima za ambasadore će Odbor raspravljati, Milatović je kazao da se radi o ambasadorima u Mađarskoj, pri OSCE-u, u Švicarskoj, Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji.

On je istakao da je bio razočaran načinom na koji je Vlada pristupila imenovanju ambasadora.

- Imena koja su došla, onih 16 imena koja su došla do mene u prvom krugu političkih konsultacija, nisu bila na niovu očekivanog - podsjetio je Milatović.

Neodgovornost prema procesu

On je kazao da prvo sa tim osobama nije razgovarao ni Spajić ni Ivanović, čime je, prema ocjeni Milatovića, pokazana neodgovornost prema procesu i prema diplomatskoj mreži i ljudima koji treba da predstavljaju Crnu Goru.

- Jedina institucija u državi koja je razgovarala sa kandidatima sam ja, a u tim razgovorima uočio sam mnogo nelogičnosti, neki kandidati su imali dvojna državljanstva - dodao je Milatović.

On je naveo da neki od kandidata nisu bili na fonu državne vanjske politike Crne Gore.

- Bio sam vrlo iznenađen da prijedlog za ambasadora u Moskvi bude osoba koja nije na fonu države spoljne politike Crne Gore - rekao je Milatović.