Predložena odluka o usvajanju strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije Bosne i Hercegovine za period 2021. – 2027. godina nije dobila većinu glasova delegata na današnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

O tome je glasano u dva kruga - prvi put tajnim izjašnjavanjem delegata elektronskim putem, a potom i usmeno u zatraženoj pojedinačnoj prozivci delegata, ali ni tada nije bilo dovoljno glasova.

Sanela Klarić iz Naše stranke je kazala da je u šoku jer je nepisano pravilo da efekti tih poticaja i nisu dobri i da se novac negdje daje u ruke ljudi koji to ne zaslužuju i zloupotrebljavaju.

- Izašla su ta dva izvještaja ureda za reviziju FBiH koji jasno govore šta Ministarstvo zadnje dvije godine nije dobro radilo. Današnji tekst koji nismo usvojili trebao nam je pomoći. Bez obriza na brojne krize i na povećanja cijena, pa morali smo minimalno imati 20% povećanja, a mi smo imali umanjenja. Jasno je da bez kontrole novca na terenu imamo problem i to je jasno navedeno u izvještaju. Ovaj ministar Hrnjić je na čelu ovog ministarstva primao prijetnje smrću. Jasno je ko dobija novac, ruralne sredine su male, inspektori to znaju. Namjerno se ne popunjavaju kapaciteti inspekcije i ministarstva. Upravo sada postoji problem za zloupotrebu. Kolege ni danas nisu to usvojile. Ako ništa, čekat ćemo određeni period da ova strategija dodje na dnevni red. Očito da nekim ljudima odgovara haos - rekla je Klarić.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić kazao je da nije razočaran jer to nije strategija njega samoga.

- Nažalost poljoprivreda je danas taoc politike. Opozicija je odlučila ne podržati ovo, kampanja je vec krenula. Šta će se dalje dešavati, ja to ne znam. Tek za šest mjeseci opet strategiju možemo donijeti na ovaj dan. Ako ste suzdržani, dakle nemate ništa. Nisu ni pročitali dokument - kazao je ministar.

(A. Husnić)