Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, u suradnji s Delegacijom EU/Uredom specijalnog predstavnika EU u BiH, Direkcijom za evropske integracije BiH i Projektom EU4Justice upriličilo je u Sarajevu ministarsku konferenciju o temi pregovora o pristupanju država zapadnog Balkana Evropskoj uniji (Pregovaračko poglavlje 23. - pravosuđe, borba protiv korupcije i temeljna prava) i preostalim koracima do te faze, javlja FENA.

Ministar pravosuđa BiH Davor Bunoza kazao je, među ostalim, na otvaranju današnjeg događaja da je održavanje današnjeg skupa i to u Sarajevu najbolji dokaz želje za evropski put. Ipak svjesni smo da taj put, kako je kazao, mora biti brži. Otvaranja Poglavlja 23 je, kaže, prvo i najteže. Najbolje je, kaže, objektivno sagledati šta smo dosad uradili. Neke smo stvari riješili, neke nismo, a neke ćemo tek riješiti.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler govorio je o Poglavlju 23 iz pristupnih pregovora koje je posvećeno pravosuđu, borbi protiv korupcije i zaštiti osnovnih prava. Kaže da je preostalo još dosta posla. Potrebno je usvojiti nekoliko zakona te je savjetovao Vijeću ministara BiH da mora raditi na usvajanju tih zakona. Mora se, kaže, vidjeti napredak u toj oblasti. Zadatak je veliki i opsežan, ali može da se postigne, EU je tu da pomogne, Projekt EU4Justice u tome može da pomogne. Političkim liderima je poručio 'suprostavite se izazovima sa kojima se suočavate. Treba predanosti i hrabrosti, tada se pronalaze rješenja'.

Ambasador Francuske u BiH François Delmas istaknuo je kvalitetu sudionika današnjeg događaja, rukovodilaca iz oblasti politike, uprave, pravosuđa i civilnog društva. Bez aktivnog angažmana tih aktera ne bi bio moguć napredak u oblasti pravne države. Istaknuo je i regionalnu dimenziju današnjeg događaja i naravno evropsku.

- Budućnost jugoistočne Evrope je u Evropskoj uniji. Francuska je uvjerena u to – naglasio je.

Predsjedavajuća Vijeća ministara Borjana Krišto kaže da je ovaj saziv Vijeća ministara BiH opredijeljen istrajati na našem evropskom putu, ali je svjesna da se reforme moraju ubrzati posebno u oblasti pravosuđa.