Kolač sa šljivama je pravi užitak kako za pripremu, tako i za jelo. Ne traži puno truda i vremena, a kad se nađe poslužen na stolu nestaje u trenu. Miran Karić je u emisiji „Kratko i slatko by Dolcela“ sa nama podijelio još jedan recept.
Sastojci:
- 500g šljive
- 2 vanilija šećera
- 2 cimet šećera ili začin
- 100 g kristal šećera
- 100 g pšeničnog brašna
- 100 g rogača
- 100 g integralnog brašna
- 10 ak kašika vode od šljiva
- 1,5 dcl ulja
Premaz kolača:
- Masni krem sir 200g
- Štaub šećer 60 g
Kremu umutiti mikserom i servirati pored kolača. Ako se kolač ohladi onda kremu možete staviti i na kolač.
Priprema:
- Prvo umutite suhe sastojke: jedno, drugo, pa treće brašno. Zatim dodate cimet, šećer i vanilija šećer, a onda 1,5 dcl ulja. Umutiti sve mikserom dok se ne spoji u jednu masu. Poslije toga dodati ulje da se poveže i bude savršeno kremasto. Šljive je potrebno potopiti u vodu kako bi se malo napunile vodom i da ne budu suhe u kolaču. Nakon toga potrebno je dodati vodu od šljiva, 10-15 kašika u zavisnosti koliko je sama smjesa suha jer mora biti malo tečnija. Zatim je potrebno namazati kalup puterom, posuti 10 grama šećera, poredati šljive prema dolje, izljevate koru. Ponovo stavljate sloj šljiva i opet sloj šećera. Nakon toga, stavljate u rernu na 200 stepeni 15-20 minuta.