Površina mora uz sjeverni dio Jadrana danima je već prekriven želatinskim slojem mulja, što mikrobiolozi u Hrvatskoj objašnjavaju cvijetanjem mora, dok slovenački stručnjaci iznose drugačije teorije o uzroku ove pojave.

Prema Slovenačkom nacionalnom institutu za biologiju, sluz na površini mora nastaje djelovanjem fitoplanktona koji izlučuje veliku količinu organske tvari u vodu. Potrebno je nekoliko sedmica da mikroorganizmi razgrade ovu sluz.

Patricija Mozetič iz Morske biološke stanice naglašava da se ovaj fenomen razlikuje od cvjetanja mora, što dodatno komplikuje situaciju, prenosi zagrebački Večernji list.

Sluz, osim što se sastoji od amorfne želatinske mase, sadrži raznovrsne čestice, kako žive, tako i izumrle. Na nju se hvataju fitoplankton, zooplankton i njihove izlučevine, larve i jajašca različitih životinja. Takođe, uključuje čestice kostura, ostatke biljnih i životinjskih ćelija, bakterije, polen, ciste te mineralne čestice iz morskih sedimenata i kopnenog porijekla.

Ove čestice variraju u bojama, oblicima i veličinama, a njihov raspored zavisi od različitih elemenata. Sluz se obično formira u dubljim slojevima mora, ali se postepeno diže prema površini, a tokom dana ih vjetrovi i površinske struje nose prema obali, gdje se najčešće skupljaju na zatvorenim prostorima poput plaža.

Iako sluz, kako se navodi, ne predstavlja neposrednu opasnost za zdravlje kupača, zbog prisutnosti zarobljenih organizama, uključujući i potencijalno patogene, preporučuje se izbjegavanje direktnog kontakta.

Prema izvještaju Nacionalnog instituta za biologiju, ovaj fenomen sluzi ove godine nije ograničen samo na slovenačke primorske gradove, već se proteže i preko cijelog Tršćanskog zaliva i šire na sjevernom Jadranu.


Prvi zapisi o ovoj pojavi datiraju čak iz 1729. godine, a posljednji put se ovako nešto dogodilo 2018. More bi moglo ostati ovakvo nekoliko dana ili dok bura ne “rastjera” sluz, kažu slovenački stručnjaci, prenosi Večernji.