Danica je jedna od možda milion slučajeva koja je uspjela ovako nešto da preživi. Otišla je na rutinsku artroskopiju, neinvazivnu operaciju meniskusa, odnosno koljena, koja je dovela do sepse i tzv. nekrotičnog fascitisa - odumiranja svih tkiva rapidnom brzinom.

Od tri ušivene rupice na koljenu nakon operacije došla je dotle da joj se noga raspala. Slike su zastrašujuće. Sudski vještak je, na osnovu obimne dokumentacije, utvrdio profesionalne medicinske greške i zato smo podnijeli krivičnu prijavu protiv hirurga prof. dr. Dušana Marića i dr. Mihajla Radomira iz novosadske privatne poliklinike "Orto MD" Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu za krivično djelo teško djelo protiv zdravlja ljudi iz člana 259, stav 1, u vezi sa članom 251, stav 1 Krivičnog zakonika. Zaprijećena kazna za to djelo je od jedne do osam godina zatvora, kaže za Kurir Ilija Dražić, advokat Danice Ružić (18) i njenih roditelja Siniše i Milene.


Podsjetimo, tada još maloljetna odbojkašica iz Dublja kraj Bogatića (Srbija), koja je bila i najbolji libero Evrope u svojoj kategoriji, minulog septembra povrijedila je koljeno i po preporuci otišla privatno kod prof. Marića, koji ju je operisao. Potom je dobila infekciju i sepsu, pa je, kako je napisao i sam dr. Marić u otpusnoj listi, u teškom opštem stanju prebačena na VMA. Tu je vođena borba za njen život, ali i nogu, koju su uspjeli da spase od amputacije.


- I vještačenjem je potvrđeno da je došlo do infekcija do kojih nije smjelo, ali i do profesionalnih propusta, koje smo detaljno objasnili u krivičnoj prijavi. Utvrđeno je da je Danica mogla, ali i nije morala da ide na operaciju, pošto je neki period mogla da prođe s konzervativnim liječenjem. Ali dr Marić je Ružićima rekao da je operacija najbolja opcija, nije im ponudio izbor - kaže Dražić i dodaje da je operisana i mimo toga što nisu sve analize krvi bili u referentnim vrednostima, čime su je svjesno ugrozili.

Mlada odbojkašica je 1 u milion koja je preživjela: Ljekarima prijeti do 8 godina zatvora


Već odmah nakon operacije, navodi advokat, pojavila se visoka temperatura, desna noga je nevjerovatno otekla.
- Sve to je tolerisano, stavljena je samo drenaža i na kraju se noga raspala. Sve je dramatično kasnilo. Da su odmah reagovali, ne bi ni približno bile tako užasne posljedice. Još su joj govorili: "Ne brini, srećo, udaćeš se!" I poslije svega dr. Marić je na ruke tražio i primio od Daničinog oca potpuno nenormalan iznos od 2.334.000 dinara, što je oko 20.000 eura - ističe Dražić i dodaje:
- Rehabilitacija će trajati godina, a posljedično su joj oštećeni srce, pluća i bubrezi, a od karijere i sporta nema ništa. Zdravlje djeteta od 17 godina, koje je bilo zdravo i pravo do te obične povrede koljena, zahvaljujući dvojici ljekara je uništeno - kaže Dražić i navodi da je sada na potezu tužilaštvo.


Drugu stranu ove priče ne možemo da čujemo jer dr. Marić i dr. Radomir ne odgovaraju na pitanja Kurira.


Uskoro i tužba za nadoknadu štete
Dražić kaže i da je napisao pismo ljekarima Mariću i Radomiru tražeći dogovor o odšteti, a ukoliko ga ne bude, tužiće ih za nadoknadu štete:


- Tražit ćemo milionsko obeštećenje u eurima. Bit će izvještačena četiri elementa svojstvena bilo kojoj tužbi za nadoknadu štete, a to su umanjenje opšteživotnih sposobnosti, posebno imajući u vidu njen uzrast, strah, bol i naruženje. I plus ćemo tražiti izgubljenu zaradu i dobit, jer je Danica jedna od najboljih odbojkašica te generacije i vjerovatno bi već sada zaradila neki milionski iznos.

(Kurir)