Mladić po imenu Sabolč (18) pao je u komu zbog velike konzumacije energentskih pića, a u Mađarskoj opozicija i vladajuće stranke su saglasne da konzumaciju treba zabraniti osobama mlađim od 18 godina.
Ljekari mu odmah nisu davali velike šanse da preživi, čak su i roditeljima rekli da razmisle o doniranju organa.

- Dobili smo poziv u toku noći da mu je srce stalo. Pokušali su da ga ožive kod kuće, a onda su pozvali Hitnu pomoć - rekla je njegova snaha.


Uslijedila je duga borba za dječakov život, ali su nakon 20 minuta bolničari uspjeli da ga povrate i prebačen je na Odjeljnje intenzivne njege gdje je naknadno reanimiran dva puta.

Međutim, polusatni nedostatak kiseonika mu je oštetio mozak i pao je u komu.

Ljekari su obavijestili porodicu da će Sabolč biti u ovom stanju bez mogućnosti da nastane poboljšanje, a ako se to desi, bit će onda medicinski fenomen.

Ali, stanje je počelo da se mijenja nabolje. Prvo je otvorio i zatvorio oči, a onda je pomjerio noge. Prema riječima ljekara, radilo se o refleksnim pokretima.

Onda ga je porodica vidjela kako plače, u tom trenutku bili su sigurni da se ponaša svjesno pogotovo kada je odgovarao na jednostavne zahtjeve da trepne ili da podigne nogu. Odlučili su da dječaka odvedu kući.

Nevjerovatno je, ali mladić se skroz oporavio i živi aktivnim životom, ali je rekao da je sretan što je živ jer je pio na svaka četiri dana karton energetskog pića, po šest limenki.

Limenka energetskog pića sadrži otprilike istu količinu kofeina kao šoljica kafe, 70-100 mg. Maksimalna dnevna preporučena doza za odrasle je 400 mg, preko koje može izazvati ozbiljne probleme na duži rok.

Udruženje kardiologa Mađarske upozorava: visok sadržaj šećera u energetskim napitcima zajedno sa kofeinom negativno utiče na krvni pritisak i srčani ritam. Osjetljivost na kofein varira od osobe do osobe, a čak i male doze mogu izazvati početne simptome predoziranja: vrtoglavicu, mučninu, bol u grudima ili napad panike, prenosi Blikk.

Ovakva pića trebalo bi svrstati u istu kategoriju kao alkohol ili proizvode seksualnog sadržaja. U EU je već usvojeno nekoliko sličnih zakona.

Kako prenose mađarski mediji, mladić je popio veliku količinu energetskih pića, čak 6 limenki, zbog čeka je izazavao kolaps u organizmu i pao u komu, piše Telegraf.rs.