Postoje neke hranjive tvari, poput vitamina D, koje zdravo tijelo može sintetizirati samo od sebe, ali omega-3 je nešto što moramo unositi prehranom. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama uključuje ribu poput lososa, skuše i sardine, kao i izvore biljnog podrijetla poput lanenih sjemenki, oraha i chia sjemenki.
Mnogi su se okrenuli dodacima prehrani u kapsulama ili drugom obliku kako bi povećali unos omega-3 masnih kiselina. Istraživanja pokazuju da dodaci omega-3 masti sami po sebi ne smanjuju rizik od srčanih bolesti. Umjesto toga, studije pokazuju da konzumacija plodova mora jedan do četiri puta tjedno može smanjiti rizik od smrti od bolesti povezanih sa srcem.ž
Općenito je bolje uzimati omega-3 masne kiseline iz cjelovitih izvora hrane nego iz dodataka prehrani. Za osobe s visokim trigliceridima ili one kojima je dijagnosticiran reumatoidni artritis, dodaci omega-3 masnih kiselina poput pilula ribljeg ulja mogu ponuditi određene prednosti, piše The Healthy.
Kao i kod svakog dodatka prehrani, najbolje je posavjetovati se s liječnikom prije nego počnete uzimati omega-3. Iako su nuspojave obično blage i rijetke, veće doze mogu dovesti do ozbiljnijih rizika.
1) Rizik od krvarenja
Jedan potencijalni rizik je povećana vjerojatnost krvarenja, osobito kod većih doza ribljeg ulja. To je zato što omega-3 masne kiseline djeluju kao prirodni antikoagulansi, što znači da mogu malo smanjiti zgrušavanje krvi utječući na funkciju trombocita.
2) Fibrilacija atrija
Fibrilacija atrija (AFib) još je jedna potencijalno ozbiljna nuspojava povezana s dodacima omega-3 masnih kiselina na bazi ribljeg ulja na recept