Jedna majka je na društvenim mrežama podijelila svoju muku nakon što je priznala da njen 11-godišnji sin još uvijek nosi pelene preko noći. Međutim, njen najstariji sin, od 12 godina, smatra da je problem njegovog brata "smiješan" i redovno mu se ruga.


Tražeći savjet, ova mama je jednostavno postavila pitanje u objavi na društvenoj mreži: "Moj 12-godišnji sin ismijava 11-godišnjeg brata jer nosi pelene preko noći. Šta da radim?" Dok su je neki korisnici pozivali da "kazni" svog najstarijeg sina zbog njegovog ponašanja, drugi su je podsjećali koliko djeca mogu biti "okrutna" dok ulaze u tinejdžerske godine.

Kao odgovor, jedan korisnik je rekao: "Trebalo bi da i svog 12-godišnjaka stavite u pelene. Recite mu da je to nasljedna osobina koju možda ima i da bi mogao i on da upiški krevet. Ovo je mjera predostrožnosti koju morate preduzeti. Onda će moći da razumije bol koji nanosi svom bratu“.

Drugi korisnik je dodao: „Mokrenje u krevet se dešava sa razlogom, često psihološkim. Morate da saznate šta je razlog i da ga riješite.”

Treći korisnik se nadovezao: „Dječaku od 12 godina treba reći da je toalet od sada zabranjen. Stavite ga u pelene na najmanje nedjelju ili dvije ili dok ne nauči lekciju. I osim ako ne ispravi ponašanje i ne počne da se ponaša kako treba prema bratu, vjerovatno mu ne bi trebalo dozvoliti da skine pelenu."

Mnogi korisnici su predložili majci da kontaktira nastavnike starijeg dječaka da bi provjerila njegovo ponašanje u školi: „Djeca mogu da budu zlobna. Ovdje je veći problem ako se ponaša na isti način i u školi? Da li on ponižava svog brata i pred drugom djecom u školi?

-Sačuvajte šolju mokraće i sipajte je u krevet starijeg sina dok spava, a zatim napravite veliku galamu sljedećeg jutra kako bi vas mlađe dijete čulo. Zatim natjerajte starijeg da nosi pelenu sljedeće noći. Na taj način će jedino shvatiti šta se dešava njegovom bratu. Zvuči okrutno i nezrelo, ali ako starije dijete ne doživi neprijatnost, on će nastaviti da ismijava mlađeg u svakoj mogućoj prilici, piše Yumama.

(Foto: Shutterstock)