Mnogi ljudi pate od zatvora, ali im nije ugodno razgovarati o tome s drugima i smatraju da problem nije dovoljno ozbiljan da bi otišli liječniku.

Svako ko ima stolicu manje od tri puta sedmično trebao bi se pozabaviti ovim problemom.

Zatvor može imati brojne uzroke, ali jedan od najčešćih je nedostatak vlakana u našoj prehrani.

A dovoljno je ako unosite između 28 i 34 grama vlakana dnevno. Najjednostavnije je dan započeti doručkom koji jamči početnu količinu, a najbolje jelo za to su - zobene pahuljice.

Muči li vas probava i nadutost? Jeftina namirnica pomaže da imate redovnu stolicu

Zob sadrži dvije vrste vlakana – topiva i netopiva. I jedna i drugia imaju iznimno važnu ulogu za dobro funkcioniranje naših organa. Netopiva vlakna su gruba i potiču izlučivanje tekućine unutar crijeva čime se postiže laksativni učinak. Topiva vlakna daju gelastu strukturu i omekšavaju stolicu.

Samo jedna šalica nekuhane zobi sadrži 8 grama vlakana. Posebno je važno da to uključuje beta-glukan koji fermentira u crijevima i potiče bakterijsku raznolikost. Time se poboljšava mikrobiom i smiruju upalni procesi te potiče redoviti rad crijeva.

Zob ne morate jesti samo u obliku zobenih pahuljica, već je možete dodati kao brašno u muffine, pogače i druga peciva. Za redovitu stolicu preporučuje se i prehrana bogata drugim žitaricama poput ječma i riže od cjelovitog zrna ili pseudožitarice kvinoje.