Predsjednik Organizacionog odbora vjersko-kulturne manifestacije „514 dani Ajvatovice“ muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović danas je izjavio da je Ajvatovica naše kolektivno pamćenje.

Program svečanog otvorenja manifestacije održava se na platou Musalle u Pruscu, gdje se prisutnim obratio muftija Adilović.

- Ajvatovica je značajan segment naše tradicije, kulture i duhovnosti i ona je nastala u našem narodu, stasala, razvijala se i davala svoje plodove, a naš narod je s ponosom preko 500 godina prenosi s generacije na generaciju. Ona je naše kolektivno pamćenje i njome pokazujemo ko su bili naši preci, ko smo mi danas i kakve će biti naše generacije iza nas - naglasio je muftija.


Ajvatovicom pokazujemo da smo stoljećima bili dobar i čestit narod, plemenitog srca i dobre duše, dobronamjerni prema svim ljudima, ali i prema svemu što nas okružuje, jer nas tako naša vjera uči, poručio je muftija.

- Bosna je uvijek bila šarena i lijepa, u njoj je bilo mjesta za sve dobronamjerne ljude, bez obzira koje bili nacije, vjere i kojoj kategoriji pripadali i tako će, ako Bog da, biti i u budućnosti - akcentirao je on.

Muftija Adilović je ovom prilikom naveo i da će manifestacija obuhvatiti više od 60 raznovrsnih programskih sadržaja, od kojih je najviše kulturnih, njih 29, zatim vjerskih i sportskih po devet, edukativnih osam i humanitarnih šest.

- Između ostalog, bit će osam promocija knjiga, sedam tribina, tri izložbe, tri večeri sevdaha (i ilahija), dvije predstave, po jedan okrugli sto, likovna kolonija, smotra folklora, itd. Od kulturnih sadržaja ovom prilikom spomenut ćemo 21. smotru folklora u Bugojnu, duodramu Derviš i smrt u Donjem Vakufu, Večer sevdaha također u Donjem Vakufu, večeri ilahija i sevdaha u Travniku i Karauli, te Likovnu koloniju u Bugojnu. Od promocija knjiga izdvojit ćemo promociju Monografije Mladi muslimani u Novom Travniku, promociju djela o Reisu Džemaludin Čauševiću u Bugojnu, te promociju Tefsira, tj. komentara Kur'ana Časnog u Travniku. Posebnu važnost ovom djelu daje to što je to, prema našim saznanjima, prvo kompletno tumačenje Kur'ana na bosanskom jeziku, čiji je autor naš istaknuti alim i intelektualac - kazao je muftija travnički.

Što se tiče vjerskih sadržaja, spomenuo je tradicionalni sabah-namaz na platou Ajvatovice, centralnu džumu u Baš-džamiji u Donjem Vakufu, koju će predvoditi muftija banjalučki, centralnu džumu u Handanaginoj džamiji u Pruscu, tradicionalni vjerski program i zikr 29. juna u haremu džamije Hasana Kafije Pruščaka, Ajvatovička dova i podne-namaz 30. juna na platou Ajvatovice.


- Od sportsko-rekreativnih programa, ovom prilikom najavit ćemo sljedeće: 26. Karate kup Bugojno Open - Ajvatovica 2024 - u Bugojnu, Omladinski kamp na platou Ajvatovice u kojem će uzeti učešće preko 200 mladića i djevojaka iz raznih krajeva BiH i 6. Šahovski turnir u Travniku. Što se tiče humanitarnih sadržaja u okviru Dana Ajvatovice, oni će biti realizovani u šest udruženja i institucija koje brinu o osobama sa posebnim potrebama i težim bolestima u Bugojnu, Travniku, Novom Travniku i Jajcu. Tom prilikom donacijom Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH finansijski ćemo, ako Bog da, pomoći rad tih udruženja i ustanova, te donacijom Merhameta BiH obradovati njihove korisnike - kazao je on.


Kao i prethodnih godina, i ovog puta programski sadržaji koji će vjerovatno najveću pažnju izazvati planirani su u posljednju subotu i nedjelju u mjesecu junu.

- Naime, u subotu, 29. juna ove godine u tradicionalnom svečanom defileu kroz Donji Vakuf učestvovat će članovi turskog vojnog orkestra Mehter, bajraktari i konjanici iz cijele BiH, izviđači i gosti iz Republike Turske, te ostali učesnici. Te noći u haremu džamije Hasana Kafije Pruščaka hor Islamskog pedagoškof fakulteta iz Zenice izvest će tradicionalni Vjerski program, prigodno predavanje održat će dekan IPF-a iz Zenice, a prestavnici Tarikatskog centra će proučiti uobičajeni zikr - naveo je Adilović.


U nedjelju, 30. juna u jutarnjim satima konjanici, bajraktari i pješaci će krenuti prema ajvatovičkoj stijeni i livadi, gdje će biti izveden centralni program ovogodišnjih Dana Ajvatovice.

- U programu će učestvovati hor Mehter, gosti iz Republike Turske, te hor BZK Preporod iz Ilijaša, a prigodnim riječima prisutnima će se obratiti reisul-ulema Islamske zajednice u BiH, ili njegov izaslanik. Na kraju, bit će proučena tradicionalna Ajvatovička dova i klanjan podne-namaz. Time će se, ako Bog da, završiti manifestacija - najavio je muftija.


Kao i prethodnih godina, programski sadržaji bit će izvedeni na području osam općina Muftijstva travničkog.

- Učesnici će biti iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, te iz Republike Turske. I ove godine očekujemo i veliki broj konjanika i bajraktara, odjevenih u tradicionalnoj bošnjačkoj nošnji, iz cijele Bosne i Hercegovine. Dakle, i za ovogodišnje Dane Ajvatovice pripremili smo veliki broj interesantnih i korisnih sadržaja, pa vas pozivam da im prisustvujete, okoristite se i uživate u njima - zaključio je muftija.


Muftija Ahmed-ef. Adilović zahvalio je svima koji su pomogli u organizaciji manifestacije, te uputio čestitku povodom predstojećih bajramskih dana, javlja MINA.