Svesrpski sabor Srbije i manjeg bh. entiteta RS, koji je bio najavljen za maj, održat će se 8. juna. Razlog za odlaganje ovog sabora je bilo usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici koje se održalo 22. maja u Generalnoj skupštini UN.

Prije glasanja i usaglašavanja teksta koji će se naći pred ambasadorima u Generalnoj skupštini, Vučić i Dodikom su pokrenuli kampanju lobiranja protiv usvajanja Rezolucije.

Sva energija srpkih političara iz manjeg bh. entiteta RS i srbijanskih političara je bila usmjerena na Rezoluciju iako su i sami priznali da će ona biti usvojena. Ni nakon usvajanja Rezolucije negiranje genocida u Srebrenici nije prestalo što ni malo ne iznenađuje.

Nakon što je Rezolucija usvojena, srpski političari iz manjeg bh. entiteta RS i srbijanski političari su slavili pobjedu u UN. Prema njihovoj računici Srbi su nakon ove sjednice 22. maja izašli kao pobjednici te su u tom duhu nastavljene pripreme najavljenog sabora.

O tome šta se može očekivati od ovog sabora za emisiju '7plus' govorio je politolog Jasmin Mujanović.

-Ne znam šta da očekujem. Bit će mahanje zastava, himna, neka opasna retorika. Da postoji ikakav ozbiljan projekat, neka vrsta prijetnje po BiH, pripreme za to bi se vidjele na terenu. Evidentno je da bh. entitet RS klizi ka faktičkom bankrotu, gase se računi, postoje znakovi krize likvidnost. Sve su to uzroci politika koje vode Dodik i Vučić. Posljedice će na kraju biti ekonomska, društvena i politčka kriza tog entiteta – govori Mujanović.