U studiju Hayat TV-a, u kojem su domaćini Dalila i Adi, prvi je, tradicionalno pristigao Muslija ef. Čeliković, imam džamije u Vogošći.

Kaže da je jutros ovo naselje prepuno klanjača koji su stigli na sabah i Bajram-namaz. Svi su radosni i sretni i dijele radost jedni sa drugima.

Posebno ga raduje to što sve veći broj vjernika dolazi na Bajram-namaz pješke, bez vozila.

- U Kur'au kada Allah dž.š. govori o žrtvi, ukazuje se da do Allaha neće doprijeti ni meso, ni krv žrtve, već iskrena bogobojaznost i stalna svijest o Allahu. To je ono što je najbitnije, taj nijet koji nosimo u sebi. Kad je u pitanju sami doživljaj Bajrama, svako ga doživljava na poseban način i on je neopisiv - rekao je.

Ići u džamiju lijepo obučen, namirisan, sve je to tradicija.

Muslija ef. Čeliković za Hayat: Svako Bajram doživljava na drugačiji, sebi svojstven način

Ističe da mu je drago jer se djeca raduju Bajramu i Bajram bankama, ali ne samo radi novca, već Bajramu kao blagdanu, što kod njih budi poseban osjećaj i odnos prema žrtvi koja će biti prinesena Allahu dž.š.

- Učiti djecu o Bajramu, islamskim propisima i običajima trebamo kada počinju sazrijevati. Svi smo odgovorni za djecu i za njih ćemo biti pitani. Vlastitim primjerima učiti djecu i nadati se da će biti odgojeno. Dijete treba učiti postepeno namazu u periodu od 7 godina otprilike - savjetuje Čeliković.

Kada je riječ o klanju kurbana, to je jako bitno za muslimane.

- Kurban čuva ljudske živote i prinosimo ga radi očuvanja bereketa, zdravlja i života - kaže.