Nakon najavljenog uljepšavanja Ski centra Bjelašnica i za ljetnju sezonu, uskoro se za ovu planinsku ljepoticu spremaju još neki radovi. Naime, Kantonalno javno preduzeće ZOI 84 OCS iz Sarajeva raspisalo je prije nekoliko dana dva tendera kojima se najavljuje unaprijeđenje sistema osnježenja na ovoj planini.

Prvim tenderom je obuhvaćena nadogradnja sistema osnježenja u zoni gravitacije faza 2, i to u dva lota: 1. nadogradnja sistema osnježenja u zoni gravitacije i 2. muljni ispust na akumulaciji 1, a ovi radovi će, kako je procijenjeno, koštati oko 1,5 miliona KM, bez PDV-a.

Drugim tenderom su predviđeni radovi na nadogradnji sistema osnježenja zona visokog pritiska faza 2, koji će, prema procjenama, koštati oko 830.000 KM, bez PDV-a.

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, na OJ Ski centru Bjelašnica, u toku 2022. godine pokrenut je projekat dogradnje i proširenja postojećeg sistema vještačkog osnježavanja kako bi se postiglo bitno poboljšanje u funkcionisanju Ski centra.
Inače, projektom nadgradnje sistema osnježenja, navedenim u prvom tenderu, predviđena je nabavka 8 fiksnih topova za proizvodnju vještačkog snijega, koji se u ovoj fazi postavljaju na dionice staza sa velikim nagibima i gdje se u svrhu njihove ugradnje moraju graditi pristupni putevi.

Na Bjelašnici najavljeni novi projekti, unaprijeđenje vještačkog osnježenja

Što se tiče projekta obuhvaćenog drugim tenderom, njime je predviđena nabavka i zamjena topova na stazi "S".

- Sa staze "S" (gornja zona planine) demontiraju se tri starija topa za proizvodnju vještačkog snijega. Nakon demontiranja topova, isti se prenose na stazu "donja 4" (donja zona planine) - navedeno je u projektnom zadatku.

Takođe, projektom je predviđena i nabavka novih topova za stazu "donja 4", kao i poboljšanje energetike na stazi 4, prokopavanje staze gornja Kolijevka i spajanje na postojeći cjevovod, komunikacije i energetiku itd.

(O.Švrakić)