Nekoliko je načina pripremanja ovog jela, a recept je poseban jer u njega u ovom slučaju idu piletina i sir.

Sastojci:

Osam velikih kukuruznih tortilja

600 grama pilećih prsa

Dvije kašike maslinovog ulja

Dvije svježe crvene paprike srednje veličine

edan luk srednje veličine

300 grama kukuruza iz konzerve

Sol, biber i čili

200 grama naribanog sira

Sos za enchilade


Sastojci za sos

Dvije velike kašike maslinovog ulja

Dvije velike kašike glatkog brašna

400 ml temeljca (mesnog ili povrtnog)

100 ml pasiranog paradajza

Jedna kašika mljevene ljute paprike

Dvije kašike slatke mljevene paprike

Jedna kašika bijelog luka u prahu

Pola kašike sušenog origana

Sol po želji

Priprema

Preporučuje se da prvo započnete s pripremom sosa koji možete napraviti i dan prije. Zagrijte temeljac u posebnoj posudi, a na srednje jakoj vatri u drugoj posudi zagrijte ulje. Dodajte brašno i miješajte dvije minute. Kada brašno požuti dodajte ljutu i slatku papriku, bijeli luk i origano i miješajte još minutu.

U posudu dodajte zagrijani temeljac uz lagano miješanje kako bi se tečnost spojila s mješavinom brašna i začina. Ulijte pasirani paradajz, posolite i ostavite sos da se kuha 10 minuta. Nakon toga ga probajte i po potrebi posolite ili začinite dodatnim začinima po želji.

Za ostatak jela očistite papriku, operite je i narežite na kockice. Operite piletinu i narežite na kockice, a zatim na srednje jakoj vatri dinstajte luk pet minuta. Dodajte papriku i kuhajte dok ne omekša, a zatim u to dodajte piletinu. U jelo dodajte sol, biber i dodajte malo čilija po želji, kao i kukuruz. Sve zajedno kuhajte 10 minuta dok piletina ne bude potpuno kuhana.

Idući korak je da počnete sa slaganjem tortilja i da na svaku od njih stavite kašiku do dvije sosa, piletine i naribanog sira pa sve smotajte u tortilju i stavite u tepsiju. Kada pripremite sve tortilje, prelijte ih sosom i pospite ostatkom naribanog sira. Pecite 20 minuta na 180 stepeni.